Управлінню інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської облдержадміністрації
Сластухіній С.В.

Шановна Світлано Василівно!
За проханням начальника Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської облдержадміністрації О.Григор’євої надсилаю Вам пропозиції щодо відзначення в області 75-річчя УПА «Поліська Січ»:
1.Зважаючи на те, що Житомирський державний університет імені Івана Франка утримує на сьогодні лідерські позиції в дослідженні українського національного руху опору Тараса Бульби-Боровця (тут захистив найкращу дисертацію на цю тему і здобув вчений ступінь кандидата історичних наук Сергій Стельникович, тут на історичному факультеті очолює кафедру всесвітньої історії одна з найкращих знавців українського-національно-визвольного руху, доктор історичних наук, професор Галина Стародубець), тому було б доцільно на базі університету провести міжнародну (всеукраїнську) науково-практичну конференцію про бульбівську течію в національно-визвольному русі та її значення у відновленні Української держави.
Гадаю, до цієї ідеї охоче приєднався б Ваш земляк, доктор історичних наук, професор Київського національного університету, автор книги «Тарас Бульба-Боровець. Документи.Листи.Статті» Володимир Сергійчук.
2.Думаю, до 75-річчя утворення УПА «Поліська Січ» варто відшукати, впорядкувати могили колишніх січовиків у Олевському, Лугинському, Ємільчинському, Новоград-Волинському та Овруцькому районах.
(Список учасників УПА «Поліська Січ» в Олевському районі, укладений письменником Олексою Опанасюком, додаю).
3.Потрібно відновити пошкоджені вандалами барельєф Тараса Бульби-Боровця та меморіальну дошку на Олевському профтехучилищі №10, де у 1941 році розміщувався штаб УПА «Поліська Січ».
4.Облаштувати в ПТУ №10 кімнату-музей з експонатами про діяльність УПА «Поліська Січ» в Олевську.
5.Встановити на приміщення Олевської друкарні меморіальну дошку з повідомленням, що тут із вересня по листопад 1941 року друкувалась газета УПА «Поліська Січ» «Гайдамака».
6.Закупити для бібліотек м. Житомира та області книги С. Стельниковича «Український національний рух опору Тараса Бульби-Боровця: історичний нарис», В. Сергійчука «Тарас Бульба-Боровець. Документи. Листи.Статті», а також, якщо вважатимете за потрібне, і мою власну «Засновник УПА. Непрочитані сторінки життєпису Тараса Бульби-Боровця».

Редактор сайту ГІ «Поліська Січ» Іван Ольховський
15.01.2016р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.