23 березня 2016 р. у гостинній оселі Фундація імені О. Ольжича відбулосяся чергове засідання проводу Жіночого товариства ім. Ольги Басараб та Олени Теліги. Йшлося про відзначення 145-річниці від дня народження Лесі Українки у Літературно-меморіальному музеї поетеси, у с. Колодяжному на Ковельщині. Там побувала Алла Диба – членкиня нашого Товариства, науковий співробітник Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України. Вона розповіла про перебіг VIII Всеукраїнської конференції «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині», про те, що конференція почалася з вручення ордена Богдана Хмельницького батькам загиблого на сході України жителя села Колодяжне, молодого офіцера Олега Остапенка.
Пані Алла привезла й передала для Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського книжечку творів Лесі Українки кишенькового формату, у камуфляжній обкладинці, призначену для воїнів АТО «Слово, моя ти єдиная зброє…», підготовлену Волинський краєзнавчий музей та Музеєм Лесі Українки у Колодяжному. Книжка вже передана до фондів бібліотеки.
Пані Алла розповіла про нові лесезнавчі знахідки, які прозвучали у доповідях конференції, а також поділилася тезами власної доповіді «Родина Дейчів: український контекст. Світлій пам’яті Євгенії Кузьмівни Дейч-Малкіної (1920–2014)», відповіла на запитання й знову подарувала для Національної бібліотеки гарно виданий збірник Матеріалів конференції.
А. Диба розповіла й про інше дійство – «Світ музики Лесі Українки”, що проходило у «Білому» Лесиному будиночку, зорганізоване Музеєм також за участі членкині нашого Товариства, народної артистки України Наталі Свириденко. Пані Наталя (на фото) виконала твори європейських композиторів, які любила слухати й виконувати Леся, а її студентка (з Київський Університет Імені Бориса Грінченка) Соломія Голяк (на фото) виконала «Мазурку» Ф. Шопена, «Коломийку» О. Колесси, «Думу про золоті віки» А. Кос-Анатольського і власний твір «Мавка».
Письменниця, перекладач Олена Леонтович розповіла про своє дослідження «Приязнь довжиною в ціле життя», присвячене дружбі Ізидори Косач-Борисової та Надії Шульгіної-Іщук. Вони – представниці двох видатних українських родів: Косачів (Ізидора – молодша сестра Лесі Українки) та Шульгиних (Надія – рідна сестра Володимира Шульгина – героя Крут та Олександра Шульгина – члена Центральної ради, українського дипломата). Вперше були оприлюднені деякі невідомі раніше факти з їхнього життя. Пані О. Леонтович продемонструвала копії акварелей художниці, подруги родини Леонтовичів – Тетяни Смолянської, за мотивами «Лісової пісні». Оригінали п. О. Леонтович подарувала одному з музеїв Лесі. Акварелі надзвичайно талановиті, прозорі, особливо передають дух твору. До речі, ще ніде не друкувалися.
На зборах були розглянуті й інші питання.

Надія Стрішенець,
голова Жіночого товариства ім.Ольги Басараб та Олени Теліги

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.