Голові Львівської обласної державної адміністрації
Олегу Синютці
Голова Громадського комітету
з вшанування пам’яті Євгена Коновальця
Олег Гринюк

ЗВЕРНЕННЯ
Шановний Олеже Михайловичу, у 2016 році Україна відзначає 125-річчя Євгена Коновальця – командира Київського корпусу Січових Стрільців, полковника Дієвої Армії УНР, засновника УВО та ОУН. Відповідною Постановою Верховної Ради України за № 831-VIII, що прийнята 25 листопада 2015 року, передбачено урочисто відзначити на державному рівні 125-річчя від його дня народження.
На виконання п.10 Плану заходів з відзначення у 2016 році 125-річчя з дня народження Євгена Коновальця, затвердженого Вашим Розпорядженням «Про відзначення 125-річчя з дня народження Євгена Коновальця» (№23/0/5-16 від 19.01.2016 р.) пропонуємо звернутися до Міського голови Львова Андрія Садового з пропозицією оголосити архітектурний конкурс на спорудження пам’ятника Євгену Коновальцю на вул. Стрийській – на місці так званого «Монумента бойової слави радянських збройних сил».
Вже неодноразово громадськість ставила питання про демонтаж цієї споруди, яка на сьогодні, хоч і перейменована нібито під гасло «переможцям з фашизмом», але однозначно містить яскраво виражені ідеологічні сюжети і символи московського окупаційного режиму: горельєфи «народження Червоної армії», «Громадянська війна», «Звільнення Західної України», а також – рельєф ордена «Пабєда» та «Родіна-мать», яка «благословляє» меч в руках радянського окупанта.
Цей монументальний витвір пропаганди совєтської епохи підпадає під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» (№ 317-VIII від 9.04.2015 р.), згідно пп.1.4: б, д Статті 1. та Статті 6. зокрема.
Вимагаємо невідкладно, на виконання даного закону, з огляду на зволікання Львівської міської ради з демонтажем комуністичної символіки, прийняти рішення про демонтаж споруди «Монумент бойової слави радянських збройних сил» на вул. Стрийській у м.Львові. Зважаючи на «сакральність» символів тоталітарного режиму для депутатів львівської міської ради та членів Львівського міськвиконкому, які відмовились виконувати Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», вважаємо за доцільне запропонувати їм вирішити питання експозиції окремих елементів т.зв. «монументу» на території музею тоталітарних режимів у м.Львові, інших музейних закладів.
Вважаємо, що найкращим місцем для встановлення пам’ятника Євгену Коновальцю, що є символом боротьби кількох поколінь за державність України, зокрема – вояків Дієвої Армії УНР, членів УВО та ОУН, є саме територія на вул. Стрийській, де зараз розташований т.зв. «Монумент бойової слави радянських збройних сил», що підлягає демонтажу.
Пам’ятаймо наших героїв!
Слава Україні!
Львів, 13 квітня 2016 року

Голова Громадського комітету
з вшанування пам’яті Євгена Коновальця,
Провідник
Львівської обласної
Організації Українських Націоналістів
Олег ГРИНЮК

Секретар
Ігор ДАНИЛИХА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.