21 травня ц.р. відбувся ХХІ Великий Збір Українських Націоналістів (ВЗУН). Перед його початком делегати і гості, які прибули до Києва з усіх областей України, в тому числі з АР Крим взяли участь у відкритті меморіальної дошки на честь героїв російсько-української війни Андрія Юрги («Давида») і Василя Кіндрацького («Кіндрата»).
Дошку, присвячену бійцям, які під прапором ОУН захищали Україну і героїчно загинули на Донбасі освячено на приміщенні Фундації ім. Олега Ольжича, де знаходиться офіс ОУН з якого вони пішли на війну і куди повернулися героями.
ХХІ ВЗУН заслухав звіти: Голови ОУН Богдана Червака та Головної контрольно-ревізійної і Дисциплінарної комісій. Із звітами та доповідями також виступили провідники обласних організації ОУН, представники асоційованих організацій, зокрема Української військової організації (УВО) та Жіночого товариства ім. Ольги Басараб і Олени Теліги, Фундації ім. О.Ольжича.
Делегати ХХІ ВЗУН схвалили нову редакцію Статуту ОУН, зокрема в частині його приведення до чинного в Україні законодавства.
ХХІ ВЗУН затвердив керівні органи Організації Українських Націоналістів. Головою ОУН обрано Богдана Червака. Також обрано новий склад Проводу Українських Націоналістів (ПУН), Головної контрольно-ревізійної і Дисциплінарної комісій, а також Сенату ОУН. Головою Сенату став Зиновій Остап’як, довголітній член ПУН, колишній провідник Івано-Франківської обласної організації ОУН.
ХХІ ВЗУН схвалив звернення до Президента України і Уряду з вимогою встановити у Бабиному Яру пам’ятник визначній діячці ОУН Олені Телізі, а у Львові пам’ятник засновнику і першому Голові ОУН полковнику Євгену Коновальцю.
Делегати ХХІ ВЗУН звернулися до Президента України Петра Порошенка з проханням присвоїти звання Героя України сотенному УПА Миколі Симчичу.
Матеріали і документи ХХІ ВЗУН будуть опубліковані в організаційному бюлетені «Сурма», офіційному сайті ОУН та газеті «Українське слово – Літаври».

В. Чмир, голова Секретаріату ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.