Голові Львівської обласної державної адміністрації
Олегові Синютці

Шановний пане голово, 2016 року Україна відзначає 125-річчя Євгена Коновальця – командира Київського корпусу Січових Стрільців, полковника Дієвої Армії УНР, засновника УВО та ОУН. Відповідною Постановою Верховної Ради України за № 831-VIII від 25 листопада 2015 року, передбачено урочисто відзначити на державному рівні цю знаменну дату.
На виконання п.10 Плану заходів щодо відзначення цього року 125-річчя від дня народження Євгена Коновальця, згідно з Вашого Розпорядження «Про відзначення 125-річчя з дня народження Євгена Коновальця» (№23/0/5-16 від 19.01.2016 р.) пропонуємо звернутися до Міського голови Львова Андрія Садового з пропозицією оголосити архітектурний конкурс на спорудження скульптури Євгенові Коновальцю на вул. Стрийській – де розташовано т. зв. «Монумент бойової слави радянських збройних сил».
Уже неводнораз громадськість порушувала питання про демонтування цієї споруди, яку нині, хоч і перейменували нібито під гасло «переможцям з фашизмом», але вона однозначно містить яскраво виражені ідеологічні сюжети й символи московського окупаційного режиму: горельєфи «народження Червоної армії», «Громадянська війна», «Звільнення Західної України», а також – рельєф ордена «Пабєда» та «Родіна-мать», яка «благословляє» меч у руках радянського окупанта.
Цей одіозний витвір пропаґанди совєтської доби підпадає під чинність Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаґанди їхньої символіки» (№ 317-VIII від 9.04.2015 р.), згідно з пп.1.4: б, д Статті 1. та Статті 6. зокрема.
Вимагаємо невідкладно, на виконання цього закону, з огляду на зволікання Львівської міської ради з демонтування комуністичної символіки, ухвалити рішення щодо демонтування споруди «Монумент бойової слави радянських збройних сил» на вул. Стрийській у м. Львів. Зважаючи на «сакральність» символів тоталітарного режиму для депутатів львівської міської ради та членів Львівського міськвиконкому, які відмовились виконувати Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаґанди їхньої символіки», уважаємо за доцільне запропонувати їм розв’язати питання експонування окремих елементів т.зв. «монумента» на території музею тоталітарних режимів у м. Львів, інших музейних закладів.
Уважаємо, що найкращим місцем для встановлення скульптури Євгенові Коновальцю – духовому символу боротьби кількох поколінь за державність України, зокрема – вояків Дієвої Армії УНР, членів УВО й ОУН, є саме територія на вул. Стрийській, де нині бовваніє т. зв. «Монумент бойової слави радянських збройних сил», що безперечно підлягає демонтуванню.
Шануймо й пам’ятаймо наших героїв!

Схвалено делегатами ХХІ Великого Збору Українських Націоналістів.
21 травня 2016р.

Голова Секретаріату ОУН Володимир Чмир

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.