ЗВЕРНЕННЯ

до Київського міського голови, Голови Київської міської державної адміністрації

КЛИЧКА В.В.

депутатів Київської міської ради

 

Шановний Віталію Володимировичу!

Шановні депутати Київської міської ради!

Минулого року громадяни нашої держави відсвяткували 125-ту річницю з дня народження видатного політичного та військового діяча, визначного представника українського національно-визвольного руху Андрія Мельника. В історію він увійшов як один із творців військового підрозділу Січових Стрільців у Києві, полковник Армії УНР, один із засновників Української військової організації, а насамперед — як Голова Організації українських націоналістів та Проводу ОУН у 1938—1964 рр. Авторитет і заслуги цієї людини загальновизнані в середовищі українських патріотів.

Життя й діяльність А. Мельника під час Українських визвольних змагань 1917—1920 рр. були тісно пов’язані зі столицею нашої держави. Тож для Києва давно настав час віддати належне цій непересічній постаті та посприяти увічненню пам’яті про неї.

Такого підходу до справи вимагає й ухвалений Верховною Радою України Закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», в якому ОУН визнано об’єднанням борців за незалежність нашої Вітчизни, котрі відіграли головну роль у відновленні української державності. Влада зобов’язалася належно вшановувати, відновлювати та зберігати пам’ять про борців за незалежність України у XX ст., сприяти їх увічненню.

На виконання вищезазначеного акта, Київська міська ОУН ставить перед вами питання про перейменування вулиці Мельникова в Шевченківському районі столиці на вулицю Андрія Мельника. Просимо й вимагаємо забезпечити державницький підхід до справи!

Як відомо, Ювеналій Мельников, на честь якого названо вказану вулицю, був засновником перших марксистських гуртків у Києві, пропагандистом комуністичних поглядів. Отже, це аж ніяк не та людина, яку з удячністю мали б згадувати нащадки. До того ж Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» визнано злочинний характер комуністичних поглядів і практики. Тому висновок очевидний — у столиці України вулиці Мельникова бути не повинно. Це один із пережитків радянського минулого.

Український народ вия­вив рішучість порвати з колоніальним і комуністичним минулим. Ми би хотіли таку саму рішучість бачити у ваших діях.

Майбутнє має лише нація, яка пам’ятає своє героїчне, звитяжне минуле, яка вша­новує своїх достойних синів. Кияни повинні знати беззавітно відданих Україні попередників, саме з ними ототожнювати історію свого краю. До таких осіб належав і завжди належатиме Андрій Мельник.

Тож вулиці на його честь у місті на Дніпрі бути!

Слава Україні!

Леонід Осипчук,

провідник Київської

міської організації ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.