11 жовтня 2016 року в приміщенні Братства Святого Апостола Андрія Первозванного у Свято-Дмитрівському храмі Харкова відбувся круглий стіл “Досвід і перспективи українсько-польських взаємин: прагматика партнерства чи війна міфів?”. У його роботі взяли участь голова Інституту Національної пам’яти Володимир В’ятрович, Архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко), голова Організації Українських Націоналістів Богдан Червак, голова Харківської обласної організації ВО “Свобода” Ігор Швайка, а також професори харківських вишів, науковці та громадські діячі.

Потреба проведення широкої суспільної дискусії з метою дати оцінку проблемам українсько-польських взаємин викликана резолюцією Сейму Республіки Польща від 22 липня 2016 року, згідно з якою збройний конфлікт на Волині навесні та влітку 1943 року було визнано геноцидом польського населення. Захід відбувся за ініціятиви Громадсько-політичного комітету з вшанування сторіччя віднови української державности. Прагнучі запобігти наростанню взаємної відчужености, спровокованої резолюцією польського сейму, що є особливо небезпечним за умов військової аґресії Росії, де і Україна, і Польща сприймаються як сателітні території, комітет запропонував під час роботи круглого столу обговорити широке коло проблем українсько-польських взаємин з метою формування на Слобожанщині зваженої та конструктивної громадської позиції стосовно нових викликів з боку польського політикуму.

У своєму виступі голова Інституту Національної пам’яти Володимир В’ятрович зазначив, що проблематика Волинської трагедії вийшла за межі історичної дискусії і стала предметом маніпулювання суспільною думкою. “У Польщі сьогодні на темі Волинської трагедії намагаються спекулювати та отримати швидкі дивіденди певні політичні сили. Ця тема була роздмухана медія, і те як це робилося дає підстави думати, що нині реалізується певний сценарій, який безумовно є на руку Москві. Насправді ті тенденції, що нині існують у Польщі є дуже небезпечними, адже вони охоплюють пласт ширший, ніж події на Волині 1943-го року. Якщо “злочинець” той, хто боровся за Незалежність, то під сумнівом стає сама Незалежність країни, здобута в результаті дій “злочинця”. Водночас, потрібно пам’ятати, що навіть вояки Армії Крайової та Української Повстанської Армії спроможні були протягнути один одному руки і часом боротися проти спільного ворога, через загрозу самого існування наших держав”, – наголосив голова Інституту Національної пам’яти Володимир В’ятрович.

Архиєпископ Харківський і Полтавський Ігор пояснив, що Харків невипадково став містом проведення круглого столу. “Слобідська Україна перебувала поза простором польсько-українських воєн 1918-1920 та 1943-1947 рр. Але цей край заселявся в XVII ст. втікачами з-під польського володарювання на правобережній Україні, котрі несли з собою болючі спогади про національне приниження. У Харківському університеті формувалися українські і польські національні діячі, що відіграли значну роль в становленні взаємин між двома країнами. Зокрема, в Харкові працював професор Микола Костомаров, автор “Книг битія українського народу”, які надовго визначили сприйняття модерною українською думкою ролі Польщі як винуватиці історичної драми нашої країни. Микола Міхновський у Харкові сформулював найпершу концепцію існування незалежної Української держави, вказуючи на проблему відносин українців і поляків, не як рівних народів, а загарбників і жертв. В той же час Харківський університет став alma mater майбутнього голови держави Польської Юзефа Пілсудського, чиє правління розпочалося з Україно-Польської війни. Все це створює середовище для функціонування в масовій свідомості мітологізованого уявлення про Польщу та поляків”, – зазначив Владика Ігор.

“Я би не применшував би роль Кремля в нинішній ситуації, який має досвід у стравлюванні народів. Московія мріє вбити клин між Польщею та Україною і скористатися тим. А її головною метою є повне домінування як над Україною, так і над Польщею. Але в українсько-польських взаєминах українці повинні мати просту та сильну позицію. Події на Волині 1943 року – це один з етапів національно-визвольних змагань українців. Ми нікому не дозволимо принижувати наших героїв, але водночас всім нам необхідно дивитися у майбутнє та працювати на перспективу добросусідських взаємин з Польщею”, – зазначив голова Організації Українських Націоналістів Богдан Червак.

Очільник харківських свободівців Ігор Швайка відзначив важливість та актуальність того, що нинішній круглий стіл організував Громадсько-політичного комітету з вшанування сторіччя віднови української державности та зазначив, що за фактичної відсутности адекватної реакції чинної влади на останні українофобські прояви, саме українське суспільство має реагувати і виконати функцію держави. “Наступного року Україна розпочне вшанування ювілею віднови української державності 1917-1922 років. У Харкові з благословення Владики Ігоря ми створили спеціяльний громадсько-політичний комітет для належного вшанування цього ювілею і саме він символічно став ініціятором сьогоднішнього заходу. Ми зобов’язані усвідомити, що коли нині ми маємо слабкодухих політиків у владній верхівці, які просто неспроможні зводити україноцентричні принципи та керуватися ними, то кожен з нас, кожен українець повинен стати державою. І в контексті сьогоднішньої теми ми маємо сформулювати консолідовану позицію в середині нашої країни, аби її зробити наріжним каменем в дискусії з Польщею. Святе письмо нам відкриває універсальний рецепт – “Тільки правда зробить тебе вільним”. Тільки правда розв’яже історичні питання між Україною та Польщею та дозволить нам у наших взаєминах досягти прагматики партнерства та припинити війну мітів”, – наголосив голова Харківської обласної організації ВО “Свобода” Ігор Швайка.

У межах заходів круглого столу та за ініціятиви харківських свободівців Володимир В’ятрович прочитав лекцію “За лаштунками “Волині-43″. Історія та політика” у Харківському Національному університету імені Каразіна. Окрім того, з учасниками та доповідачами відбулася низка етерів на харківських телеканалах та у харківській студії Всеукраїнського радіо “Голос Свободи” ( www.holos.fm ). Ввечері 11 жовтня 2016 року в приміщенні книгарні “Є” відбулася перша презентація, виданої харківським виданням, книги Володимира В’ятровича “За лаштунками “Волині-43″. Невідома польсько-українська війна”.

Довідка: Громадсько-політичний комітет з вшанування сторіччя віднови української державності був заснований 9 березня 2016 року з благословення архієпископа Харківського і Полтавського УАПЦ Ігоря (Ісіченка) для належного вшанування сторічного ювілею віднови української державності 1917-1922 років та початку збройного опору більшовицькій окупації Слобідської України. Заяву про створення комітету підписали очільник Харківської обласної організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, голови харківських осередків ВО “Легіон Свободи”, Всеукраїнського об’єднання українок “Яворина”, ВГО “Сокіл” та крайового осередку ОУН.

Прес-служба Харківської обласної організації ВО “Свобода”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.