Фундація імені Олега Ольжича разом з усіма патріотичними організаціями України послідовно обстоює українську пам’ять Бабиного Яру, дбаючи про належне увічнення героїчного Чину учасників підпілля Організації Українських Націоналістів, які загинули від рук нацистів в окупованому німецькою армією Києві у 1941-1943 рр. Серед них – видатна українська поетеса, учасниця похідних груп ОУН Олена Теліга. Особливої актуальності це питання набуло у зв’язку із 75-и роковинами початку масових розстрілів на території Бабиного Яру нацистськими катами циган, євреїв, військовополонених, членів ОУН та інших, що розпочалися наприкінці вересня 1941 року.

Незважаючи на те, що українська громадськість протягом багатьох років вимагала встановлення у Бабиному Яру пам’ятника Олені Телізі та реставрації Пам’ятного Хреста на її честь і в пам’ять її побратимів по ОУН, початковий варіант проекту державного плану пам’ятних заходів по вшануванню пам’яті жертв Бабиного Яру, представлений на розгляд урядового Оргкомітету, взагалі не містив у собі пунктів щодо української пам’яті Бабиного Яру. У цьому зв’язку член Оргкомітету, голова правління Фундації ім. О. Ольжича Сергій Кот на всіх засіданнях оргкомітету публічно підносив тему спорудження пам’ятника Олені Телізі в рік 110-ї річниці від дня її народження і 75-х роковин початку розстрілів у Бабиному Яру, а також реставрації понівеченого вандалами Пам’ятного Хреста на її честь. Внесені пропозиції були підтримані співголовами та членами оргкомітету і включені до офіційного плану пам’ятних державних заходів.

21 липня 2016 р. з нагоди 110-ї річниці від дня народження Олени Теліги у Бабиному Яру було урочисто відкрито і освячено новий кам’яний Пам’ятний Хрест на її честь, витесаний із суцільної гранітної основи. Великий внесок у виготовлення та встановлення Хреста вніс директор Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” Борис Глазунов, за що виносимо йому щиру подяку.

Але навколо спорудження пам’ятника Олені Телізі розгорнулася справжня боротьба. Ще під час засідання Урядового оргкомітету з підготовки жалобних заходів в роковини 75-річчя трагедії Бабиного Яру що відбулося в травні ц.р., один з присутніх учасників засідання (п. О.Н.) при обговоренні питання про спорудження пам’ятника О. Телізі у Бабиному Яру зробив заяву, що О. Теліга друкувала антисемітські публікації на сторінках газети “Українське слово”, яка видавалася в окупованому Києві, і тому, мовляв, споруджувати їй пам’ятник недоцільно. На доказ цього були поширені ксерокопії такої статті, надрукованої на шпальтах “УС” 2 жовтня 1941 року і підписаної іменем Олени Теліги. Тоді на Оргкомітеті подібна заява викликала справедливе обурення присутніх та головуючих співголів Оргкомітету. З свого боку, Сергій Кот, звернувшись до членів Оргкомітету, назвав такий виступ неприпустимим і навів приклад, що Олена Теліга навпаки – врятувала колишнього радянського поета, єврея за походженням Якова Гальперіна. Йому підпільники ОУН у міській управі видали нові документи на ім’я Яків Галич, а О. Теліга влаштувала його на роботу до свого літературно-мистецького часопису “Літаври”, де він друкувався. Він пережив О. Телігу більше як на рік – загинув у 1943 році. Було поставлено питання: Чи не заслужила О. Теліга звання Праведника світу за свій благородний вчинок?

На засіданні Оргомітету 7 вересня 2016 р., яке проводив віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, С. Кот знову публічно підніс питання спорудження пам’ятника Олені Телізі у Бабиному Яру. Його підтримали дирекція Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр” та представники Київської міської державної адміністрації. За наслідками наради у протокольному рішенні Оргкомітету за підписом П. Розенка зазначено:

“9. Київській міськдержадміністрації, Мінкультури вжити заходів щодо встановлення у 2016 році пам’ятника Олені Телізі на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». Про результати поінформувати Адміністрацію Президента України і Кабінет Міністрів”. (Протокол наради від 7 вересня 2016 р. “Про підготовку заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру”).

Поміж тим, як член Оргкомітету, С. Кот здійснив перевірку скандальних заяв із звинуваченнями на адресу Олени Теліги, внаслідок чого було отримано неспростовні дані, які засвідчили наступне:
– Олена Теліга ніколи не була автором “Українського слова” 1941 року і ніколи не друкувалася на його шпальтах;
– невелика стаття, про яку йшлося, дійсно була надрукована в числі “Українського слова” 2 жовтня 1941 року. Але вона підписана ініціалами “Р.Р.”.

Таким чином було доведено, що Олена Теліга ніколи не була автором цієї публікації! А поширена ніби-то ксерокопія статті з її прізвищем виявилася банальною фальсифікацією!

Про факт оприлюднення некоректної інформації на засіданні урядового Оргкомітету С. Кот публічно поінформував членів Оргкомітету та його Співголову прем’єр міністра України В. Гройсмана під час чергового виїздного засідання Оргкомітету 13 вересня 2016 р. В тому числі він закликав прем’єр-міністра України, аби ще в рамках роботи даного Оргкомітету допомогти місту Києву встановити пам’ятник Олені Телізі до 75-роковин від дня її трагічної загибелі і виділити на це цільові кошти з державного бюджету України. За підсумками наради було ухвалено протокол, затверджений прем’єр-міністром України В. Гройсманом, в якому, поміж іншого, зазначається:

“6. Мінкультури разом із Мінфінфіном та Київською міськдержадміністрацією забезпечити: […] спорудження пам’ятника Олені Телізі на території Заповідника”. (” Протокольне рішення виїздного засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів у зв’язку із 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру від 13 вересня 2016 р.).

Висловлюємо щиру подяку прем’єр-міністру України В. Гройсману як Співголові Оргкомітету за чітке і конкретне доручення у цій надзвичайно важливій справі. Зазначимо, що в ході обговорень питання представники КМДА та Національного заповідника “Бабин Яр” неодноразово запевняли про готовність встановити і відкрити пам’ятник Олені Телізі до 75-х роковин від дня її трагічної загибелі 21 лютого 2017 р. за наявності необхідних коштів. Відтак тепер доля спорудження пам’ятника видатній українській поетесі-героїні перебуває виключно в руках Міністерства фінансів України, яке має виконати рішення Оргкомітету.

Окрім того, як член Оргкомітету, С. Кот узяв участь в роботі Робочої групи по розробці концепції та підготовці музейної експозиції, присвяченої пам’яті жертв Бабиного Яру, зокрема, надав матеріали і долучився до вироблення кінцевого варіанту стенду музейної експозиції, присвяченого підпіллю ОУН. Виставка була відкрита в Музеї історії міста Києва 15 вересня 2016 р.

Прес-служба Фундації імені Олега Ольжича

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.