До Міністра культури України НИЩУКА Є. М.

Шановний Євгене Миколайовичу!

Упродовж усіх років нашої незалежності Організація українських націоналістів завжди ставила на порядок денний питання щодо увічнення пам’яті про відважний та самозречений чин підпільників — членів ОУН, розстріляних нацистами в окупованому ними Києві в 1941—1943 рр. Місцем страт був Бабин Яр, а серед знищених гітлерівцями — і видатна українська поетеса, публіцист і громадська діячка, учасниця похідних груп ОУН Олена Теліга.

21 лютого 1992 р., через 50 років після загибелі великої патріотки, на символічному місці її страти члени ОУН установили Пам’ятний хрест. Відтоді щороку в цей день і на це місце в Бабиному Яру приходять націоналісти, щоб віддати данину пам’яті славетній дочці українського народу та її побратимам.

У 1993 р. неподалік вищезгаданого урочища в Києві з’явилася вулиця О. Теліги. Водночас українська патріотична громадськість почала рішуче вимагати від влади встановлення в Бабиному Яру пам’ятника патріотці.

Указом Президента України «Про відзначення 100-річчя від дня народження Олени Теліги» від 22 травня 2006 р. № 416/2006 передбачалося «спорудження протягом 2006—2008 рр. на території Меморіального комплексу «Бабин Яр» у м. Києві пам’ятника Олені Телізі та її соратникам». Міністерство культури та туризму провело конкурс й у 2007 р. затвердило проект скульптурної споруди. Проте, на жаль, справу тоді не довели до логічного завершення.

На щастя, її нарешті вдалося зрушити з мертвої точки. За рішенням Кабінету Міністрів України, Міністерство фінансів для зведення на території Національного заповідника «Бабин Яр» пам’ятника О. Телізі виділило цільові кошти з Державного бюджету. Нині вже ведуться відповідні роботи.

Проте хочемо звернути Вашу увагу на те, що представники Київської міської державної адміністрації неодноразово запевняли громадськість і членів українського Уряду в готовності встановити й відкрити пам’ятник 21 лютого 2017 р. — до 75-х роковин від дня трагічної загибелі О. Теліги.

Просимо Вас посприяти цьому. Адже 21 лютого в Бабин Яр, до Пам’ятного хреста, який стоїть неподалік місця, де заплановано поставити пам’ятник О. Телізі, знову прийдуть українські патріоти, щоб ушанувати цю мужню жінку та інших своїх славетних попередників.

Слава Україні!

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.