Три роки триває війна з російськими окупантами. Три роки майже вся країна, бійці і волонтери, пліч-о-пліч боронять Україну від його вічного сусіда і ворога.

Майже вся. Бо знаходяться і ті, яким війна, як вода рибі. Які банально наживаються на крові тих, хто боронить українську Донеччину. Хто, користуючись різними шпаринами в законі, або нахабно попираючи чинне законодавство, продовжує торгувати з самопроголошеними «народними республіками» ОРДЛО, постачаючи нашим ворогам продукти, будівельні матеріали, навігаційне обладнання тощо. Такі воліють, щоби війна ніколи не закінчувалась, щоби безкінечно проливалась кров, щоб безкінечно у всіх місцях України оплакували загиблих хлопців.

Проти цього, як і важкою весною 2014-го, виступили добровольці. Бійці добробатів, які не раз дивилися смерті в обличчя і ховали побратимів. 19 січня, на Водохреща, якраз на третю річницю початку активних дій революції Гідності проти проросійської влади Януковича, в Маріуполі зібрались командири легендарних добробатів «Донбас» і «Айдар». Представникам маріупольської громадськості і громадським активістам було оголошено про створення Української антикорупційної армії та початок блокади  залізничних шляхів, які ведуть в окуповані райони Донеччини і Луганщини. Для блокади створюється штаб під керівництвом начальника штабу «Донбасу» Сергія Якимовича.

С. Якимович тоді повідомив, що об’єм перевозок залізничним транспортом з України в окуповані райони ОРДЛО досяг довоєнного 2013 року. В цілому начебто спостерігається видимість закону: Кабмін у червні 2015 року надав СБУ право давати дозволи на перевозку вантажів до окупованих земель. На початок 2017 року число таких дозволів досягло 97 тисяч. Дозвіл дається на ГУРТОВІ поставки, мінімальна кількість поставки – залізничний вагон! Зокрема,  віддано 2 тис дозволів на доставку в окуповані райони необробленого лісу, який цілком йде на будівництво фортифікаційних споруд для російських окупантів. 1200 дозволів видано на поставку різних приладів, більш ніж 1 тисячу дозволів – на поставки металу. Навіть є 2 дозволи (тобто 2 вагони) на дипломатичний вантаж! «Укрзалізниця» не має права не перевозити ці вантажі.

«Ми всі – співучасники тероризму!» – прямо, по-військовому звернувся до маріупольців Сергій Якимович.

Крім вищесказаного, С.Якимович додав, що майже всі підприємства на окупованих землях зареєстровані на території України, тобто платять податки, як в бюджет України, так і в бюджет самопроголошених терористичних квазідержав, тобто наявне легальне фінансування ворогів з наших кишень.

Командир «Донбасу» легендарний Галл, який пройшов майже всі операції, в тому числі і Іловайськ, повідомив, що взяти участь в блокаді зголосилося більше 800 людей, колишніх бійців добробутів, всі – фронтовики. На Донеччині на участь у блокаді вже зголосилися бійці самооборони Волині і кілька народних депутатів України. «Нам втрачати нема чого, – заявив бойовий командир. – Ми самі оплакували смерті побратимів і втрати наших територій. Проти нас, колишніх військових, які фактично захистили Україну 2014-го, відкрито 1200 кримінальних справ. Ми не відступимо і стоятимемо до кінця».

Для успішних дій, за оцінками Галла, потрібно 5-6 тис. добровольців.

Минулого тижня на блокаду залізничної гілки Бахмут-Горлівка (окупована територія) відправилися бійці Донецької команди УНСО з Маріуполя – Мікс, Душман, а також громадські активісти Галина Однорог, Іван Зайченко та інші. Душман і Зайченко – активісти Революції Гідності.

При поверненні до Маріуполя учасники блокади виступили перед громадськими активістами. Блокада організована в основному силами колишніх бійців добробатів, активісти чергують у таборі. Маріупольцям допомагають бахмутські та слов’янські активісти, а також просто жителі, яким набридло те становище, яке склалося після Революції Гідності. «Приходять  родинами, з дітьми, – розповідає маріуполець Олександр. – Нема відбою від їжі, яку вони приносять. Все свіже, домашнє. Приносять і благають стояти до кінця». «Відчуття таке, як на майдані три роки тому. – розповідає унсовець Душман. – Навіть без уваги поліції не залишаємось!»

Маріупольські учасники блокади розповіли, що поліція намагається давити на психіку блокадників. «То зброєю клацають, то шикуються начебто на штурм табору блокадників.  – розповів командир Донецької команди УНСО Мікс. – довелося навіть вишикуватися проти поліції. Проте на штурм вони не пішли». Галина Однорог розповіла, що поліція не раз намагалася під приводом «забезпечення безпеки» блокадників, витіснити їх з табору, натякаючи на міфічне «замінування» табору. Мовляв, нам повідомили про замінування, а ми повинні вас охороняти і вдвести у безпечне місце.

На допомогу блокадникам прибули народні депутати України Семен Семенченко і Володимир Парасюк, які трохи «розрулили ситуацію» навколо блокади.

Проте людей катастрофічно не вистачає. «Ми розуміємо,  – звернулась до присутніх Галина однорог. – що починати в умовах бойових дій новий Майдан ми не можемо. Але боротися проти тих, хто заробляє на крові, не тільки треба, це обов’язок кожного з нас – волонтерів і учасників бойових дій».  Треба перекрити загалом 8 залізничних шляхів. Людей не вистачає.

Ті, проти кого піднялися блокадники, вже починають нервувати, бо вже на переговорах у Мінську винесено умову до України припинити блокаду. Тай «опіка» блокадників поліцією також викликана невдоволенням тих «хазяїв життя».

Зустріч маріупольських блокадників з громадськістю закінчилась створенням місцевого штабу блокади. До штабу вже зголошуються добровольці. Несуть гроші, пропонують допомогу і свою участь у блокаді.

Коли писалася ця стаття, Мікс повідомив про напад титушків разом з поліцією на чолі з одіозним начальником УНП в Донецькій області генералом Аброськіним, який вже давно «відомий» маріупольським активістам неперебірливостю засобів для «пацифікації» непокірних. Саме Аброськін в переддень Дня Конституції України минулого року керував бійкою своїх спецпризначенців з громадськими активістами в Приморському суді  Маріуполя і прилюдно обіцяв відкрити вогонь по активістах. За інформацією Мікса, чотири фронтовика потрапили до реанімації.

Наші внутрішні вороги вже відчутно показують хижі ікла. Приєднуємось до блокади! Підтримаємо побратимів з добробатів, УНСО, Дії Яроша! Не дамо торгувати на нашій крові!

Всі на блокаду!

Вадим Джувага,

провідник Донецької обласної ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.