На цю подію українці чекали довгих десять років. У Бабиному Яру в Києві встановили пам’ятник Олені Телізі та її соратникам, що загинули за незалежність України.

25 лютого українська поетеса, публіцистка, провідна діячка ОУН зібрала сотні людей на місці своєї загибелі. Представники духовенства, чиновники різних рівнів, громадські та політичні діячі, небайдужі кияни і гості столиці – прийшли, аби вшанувати пам’ять про жінку, яка 75 років тому віддала Україні своє життя.

Урочисте богослужіння та освячення монумента здійснив Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет. Свої промови виголосили: Блаженніший Філарет, заступник Глави Адміністрації Президента Ростислав Павленко, міністр культури України Євген Нищук, віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко; мер Києва Віталій Кличко; голова Організації українських націоналістів Богдан Червак; директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович; а також український поет, перекладач, громадсько-політичний діяч, Герой України Дмитро Павличко.

Промовці відзначили особливу історичну роль Олени Теліги у творенні нашої державної незалежності. Українка, яка народилася у Московській області й виросла в російськомовному середовищі, упродовж свого короткого, але такого вартісного життя демонструвала надзвичайну стійкість і мужність у відстоюванні української ідеї. Куди б її доля не вела, ця неймовірна жінка всюди несла Україну та допомагала запалювати її в серцях інших. З Україною на вустах Олена Теліга пішла на розстріл – разом зі своїм чоловіком Михайлом Телігою та іншими членами ОУН.

Минули роки, а їхній подвиг і досі надихає нас у боротьбі з ворогом. «Сьогодні багато говорять про те, як нам складно. Прочитайте про Олену Телігу та подвиг ОУНівців і уявіть, як важко було їм. Адже на кожного з них чатувала смерть. Вони лягали спати і не знали, чи прокинуться, проте не втрачали оптимізму та віри в Українську Державу. Не сміймо робити цього і ми. Не втрачаймо віри в перемогу України над ворогом, який хоче нас занапастити. Шануймо пам’ять Олени Теліги та українських героїв!», – сказав на урочистостях голова ОУН Богдан Червак.

Авторам скульптурної композиції – Олександрі Рубан, Віктору Липовці та Іванові Єршову – вдалося надзвичайно тонко відчути і відтворити образ Олени Теліги. Тендітна і струнка, проте з надзвичайною внутрішньою силою, її постать тепер завжди нагадуватиме нам про нашу національну велич та історичну жертовність і незламність українців.

«Ми повертаємо собі своїх героїв», – справедливо зазначив у своєму виступі Ростислав Павленко.

Бо це – одна з перемог Революції Гідності, заслуга звичайних українців, наших новітніх звитяжців. Адже пам’ятник Олені Телізі та її соратникам планували спорудити ще 2007 року – до сторічного ювілею від дня народження поетеси. Тоді на виконання Указу Президента України № 416/2006 від 22 травня 2006 р. Міністерство культури і туризму провело конкурс і затвердило проект скульптурної споруди. Однак лише на третьому році російсько-української війни вдалося довести цю справу до завершення. Нинішня подія – результат тісної співпраці різних політичних і громадських структур, організацій, окремих осіб.

«Я хотів би сьогодні подякувати Українському інституту національної пам’яті, київському міському голові Віталієві Кличку, Міністерству культури України, українському Уряду, – наголосив Богдан Червак. – Це був перший випадок у моєму житті, коли ми не переконували посадовців, а просто прийшли, сказали, що треба, – і вони зробили».

Завершився захід покладанням квітів до постаменту і вшануванням загиблих ОУНівців біля пам’ятного хреста, який був встановлений ще далекого 1992 року і з якого почалася історія монумента Олені Телізі у Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр».

Христина ДИЧКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.