У Бабиному Яру здійснено акт вандалізму. Вночі, ховаючись від людей, негідники облили червоною фарбою пам’ятник визначній діячці ОУН Олені Телізі.
Без сумніву, здійснено провокацію не лише проти ОУН і Олени Теліги, а проти України і українського народу.
Усе це вкладається у сценарій дестабілізації ситуації в країні, а отже не виключаю, що сценаристи сидять у Кремлі. У будь-якому випадку правоохоронні органи мають знайти винних. Бандити мають бути покарані.
Олена Теліга віддала життя у боротьбі за Україну. Але виявилося, що навіть після смерті вона не дає спокою ворогам України. Навіть мертвою вселяє у них страх.
Бандитів знайдемо і покараємо. У цьому не маю сумнівів.

Богдан Червак, Голова ОУН

***

Щойно надійшла звістка від співробітників Національного заповідника “Бабин Яр”, що нещодавно відкритий пам’ятник визначній діячці ОУН Олені Телізі у Бабиному Яру облито червоною фарбою.
Засуджую цей акт вандалізму і розцінюю його як провокацію проти Української держави і Української нації, як намагання ще й таким способом дестабілізувати ситуацію в Україні.
Ці акти проти української пам’яті Бабиного Яру є неодноразовими. Ми офіційно вимагали забезпечення надійної охорони цієї частини Заповідника з метою захисту пам’яткинів Українським Героям від нападів провокаторів – ворогів України та московської агентури.
Забезпечення їх відпролвідної охорони за дорученням Прем’єр-міністра України були прописані у Державномиу плані заходів з підготовки до вшанування 75-річчя трагедії Бабиного Яру, але їх досі не виконано.
І от – маємо ще один вияв ненависті.
У безсилій люті ворог веде війну проти нашої історичної пам’яті.
Акт вандалізхму проти пам’ятника Олені Телізі – це ще один з виявів московської агресії проти України, продовження злочинних дій Кремля у Криму та на Донбасі.
Але ми переможемо!
Олена Теліга буде з нами!

Сергій Кот, Голова правління Фунданції ім. О.Ольжича

***

Заява

Жіночого товариства ім. Олени Теліги та Ольги Басараб

Сьогодні вночі «невідомі» облили червоною фарбою, нещодавно встановлений пам’ятник Олени Телізі у Бабиному Яру. Навіть через 75 років після смерті її бояться.
Ще нещодавно ми раділи з того, що на місці загибелі української поетеси їй нарешті постав цей пам’ятник. 110-річницю від народження Олени Теліги відзначали на державному рівні. У ПостановіВерховної Ради України було сказано: «З метою консолідації та розвитку історичної свідомості Українського народу, збереження національної пам’яті … Урочисто відзначити на державному рівні у 2016 році… – 110 років з дня народження Олени Теліги (1906–1942), письменниці, громадського та політичного діяча».
Але консолідація історичної свідомості народу, збереження національної пам’яті – те, чого найбільше боїться ворог.
З ім’ям Олени Теліги асоціюються – відвага і мужність, самопожертва і бажання працювати для свого народу. Її ім’я вже давно стало символом. У свідомості кожного українця їй вибудувано свій духовний пам’ятник, недоступний вандалам.
Сподіваємося, що правоохоронні органи проведуть належне розслідування щодо встановлення осіб злочинців та притягнення їх до відповідальності.

Надія Стрішенець, Голова Жіночого товариства ім. Олени Теліги та Ольги Басараб

***

Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко звернувся до Київського міського голови Віталія Кличка з вимогою негайно відновити пошкоджений вандалами пам’ятник Олені Телізі у Бабиному Яру, а Національній поліції доручив знайти вандалів і посилити охорону об’єктів національно-культурної спадщини.

«Ох і муляє ж очі пам’ятник Олені Телізі кгбістсько-фсбешній наволочі. Пам’ятник, що руйнує радянсько-більшовицькі міфи про роль ОУН у Другій світовій війні. Пам’ятник, що нагадує всім нам про те, що у Бабиному яру знищені і десятки кращих представників українського підпілля», – написав Павло Розенкона своїй сторінці у Facebook.

«Але такий акт вандалізму вкотре підтверджує, що ми на правильному шляху. Ми відкриваємо не лише пам’ятники, а й справжню історію України і поступово, але впевнено, тікаємо від комуністично-радянського минулого. І хай наші вороги казяться і захлинаються слиною. Нас не спинити», – наголосив він.

Павло Розенко повідомив, що вже отримав оперативну реакцію на його звернення від Київського міського голови Віталія Кличка. «Говорив тільки що з Віталієм Кличком. Отримав чітке запевнення, що пам’ятник в найближчі години буде повністю відновлено. Дякую за оперативну реакцію!», – зазначив Віце-прем’єр-міністр.

Як відомо, сьогодні у Києві невідомі облили червоною фарбою пам’ятник Олені Телізі, який був відкритий у Бабиному Яру наприкінці лютого.

***

Ох і муляє ж очі пам’ятник Олені Телізі кгбістсько-фсбешній наволочі.

Пам’ятник, що руйнує радянсько-більшовицькі міфи про роль ОУН у другій світовій війні. Пам’ятник, що нагадує всім нам про те, що у Бабиному яру знищені і десятки кращих представників українського підпілля.

Але такий акт вандалізму вкотре підверджує, що ми на правильному шляху. Ми відкриваємо не лише пам’ятники, а й справжню історію України і поступово але впевнено тікаємо від комуністично-радянського минулого. І хай наші вороги казяться і захлинаються слиною. Нас не спинити.

Звертаюсь до Київського міського голови Віталія Кличка негайно привести пам’ятник до нормального вигляду, а Нацполіції знайти вандалів та посилити охорону об’єктів національно-культурної спадщини.

P.S. Говорив тільки що з Віталієм Кличком. Отримав чітке запевнення, що пам’ятник в найближчі години буде повністю відновлено. Дякую за оперативну реакцію!

Павло Розенко, Віце-прем’єр-міністр України

***

Протягом місяця міська влада планує обладнати відеоспостереженням територію поблизу пам’ятника Олені Телізі в рамках проекту «Безпечна столиця». Про це повідомив керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко 20 березня під час щотижневого прес-брифінгу.

Він нагадав, що минулої суботи, 18 березня, стало відомо про  акт вандалізму, скоєний відносно пам’ятника Олені Телізі у Бабиному Яру – невідомі облили монумент червоною фарбою.

Керівник апарату КМДА додав, що раніше аналогічні дії було здійснено із пам’ятником Князю Володимиру, який із 25 грудня 2016 року обладнаний системами відеоспостереження.

«Зважаючи на системність таких дій, місто розцінює це як акти вандалізму, здійснені з політичних мотивів, – зазначив Володимир Бондаренко. – Ми очікуємо належного розслідування вказаних випадків, оскільки подібні дії у столиці європейської держави, яка перебуває у стані війни, не можуть лишатися непокараними. Впевнений, що винні за вчинення акту вандалізму будуть знайдені та понесуть відповідальність».

Керівник апарату КМДА додав: «Від імені міста хочу висловити особливу подяку небайдужим киянам, які ще раз довели: Київ – це, насамперед, його мешканці, і вони готові відреагувати на подібні провокації».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.