Ми таки це зробили. Підготували й 27 квітня у гостинній оселі Фундації ім. О. Ольжича провели чудесний вечір, присвячений публіцистиці Олени Теліги.
Вступне слово й загальну характеристику публіцистичної й літературно-критичної творчості видатної поетеси подала Надія Стрішенець. Науковий співробітник Музею книги і друкарства України Марії Гринько розповіла про відому статтю О.Теліги «Партачі життя: До проблеми цивільної відваги».
Публіцистичні замітки “Братерство в народі” з позицій антропології охарактеризувала ст. науковий співробітник Інститу́ту мистецтвозна́вства, фольклори́стики та етноло́гії і́мені М. Т. Ри́льського НАН Украї́ни Любов Боса.
Про те, якою має бути роль жінок, на основі статті О. Теліги «Якими нас прагнете?» дуже емоційно й переконливо розповіла п. Надія Бугай.
Відомо, що О. Теліга високо цінувала поетичний талант Є. Маланюка. І коли вийшла відома нині збірка поета «Перстень Полікрата», О. Теліга сама зголосилася дати на неї рецензію. Про все це розповіла науковий співробітник Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України Алла Диба (О. Теліга «Рецензія на збірку Євгена Маланюка «Перстень Полікрата»).
Відомими є слова О. Теліги: «Книжка – духова зброя сміливо стає поруч залізної зброї». Про статтю О. Теліги «Книжка – духова зброя» поділилася своїми роздумами письменниця, перекладач О. Леонтович.
Про ще одну роботу О. Теліги «Вступне слово на академію в честь Івана Мазепи» розповіла п. Лідія Сергієнко.

Окрасою вечора став виступ Юлі Зубрової Зуброва Юлія – волонтерки, яка від початку російсько-української війни допомагає нашим бійцям на фронті. А ще Юлія глибоко перейнялася поезією Олени Теліги, поклала на музику відомий вірш О. Теліги «Мужчинам». До слова, на минулому нашому вечорі, який був присвячений перекладам поезій О. Теліги іноземними мовами, його читав у власному перекладі грузинською мовою Рауль Чілачава Raul Chilachava.
Юлія Зуброва виконала низку власних пісень, які вона виконує перед бійцями на фронті. Вони не залишили байдужими нікого.
У вечорі також взяли участь чудові жінки з організації «Маскувальна сітка на Вежі над Дніпром», які виготовляють маскувальні сітки та маскувальні костюми.

Наприкінці, учасники вечора, голова ОУН п. Богдан Червак тепло вітали з ювілеєм членкиню Товариства ім. Олени Теліги та Ольги Басараб – п. Олену Леонтович. Ювілей п. Олени припав на Великдень, а сьогодні ми мали змогу щиро привітати її – Берегиню нашого Товариства.

Надія СТРІШЕНЕЦЬ,

Голова Товариства ім. Олени Теліги та Ольги Басараб

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.