Минулої осені Жіноче товариство ім. Ольги Басараб та Олени Теліги звернулося з листом до Голови Київська міська державна адміністрація – офіційна сторінка м. Києва Віталія Кличка з проханням вирішити питання про повернення Парку – пам’ятці садово-паркового мистецтва місцевого значення (розташованому у Києві між вулицями Сошенка і Кобзарською) імені Стефана Кульженка.
У 2005 р. парк без громадського обговорення отримав назву «Кінь грусть», пов’язану з ім’ям цариці Катерини І – гнобительки українського народу.
За легендою Катерина десь в цих місцях кинула своєму фаворитові Потьомкіну слова «Кінь грусть»?! Було вирішено, що це варте увічнення.
Не було взяте до уваги і те, що кияни цю затишну околицю Києва довгі роки називають «дачею Кульженка», віддаючи шану Стефанові Кульженку (1839–1906), видатному українському книговидавцю, почесному громадянину міста; киянину, увінчаному заслуженою славою, який справді мав тут скромний дерев’яний будинок, насадив сад, заклав парк, опікувався ставками і будував будинки робітникам друкарні.
1904 року він придбав тут кілька дачних ділянок і звів помешкання для робітників своєї друкарні (відтоді ту місцевість називали «Кульженковими дачами»).
Книжки і альбоми С. Кульженка нагороджувались золотими і срібними медалями. Його книги увійшли до золотого фонд української культури. Серед них такі, як «Киев теперь и прежде», «История искусств», «Старожитності Наддніпрянщини», «На вічну пам’ять Котляревському», «Собор св. Владимира в Киеве», знамениті альбоми з видами Києва, Одеси, Парижа. Він видавав твори Тараса Шевченка, Івана Нечуя-Левицького, Олени Пчілки, антологію «Вік» і т. д.
Крім високофахової роботи, яка прославила Київ, Стефан Кульженко відомий і своєю благодійною та громадською діяльністю: заснуванням Художньо-ремісничої майстерні друкарської справи, школи для дорослих, Товариства для допомоги робітникам друкарської справи тощо.
Парк, про який йдеться, був вирощений С. Кульженком. В ньому і досі ростуть дерева цінних порід, посаджені ним, а також дуби, яким вже від 300 до 500 років.
Для вшанування і увічнення пам’яті великого киянина-достойника Жіноче товариство звернулося з переконливим проханням до депутатів Київради надати цьому парку ім’я Стефана Кульженка.

Поки що депутати Київської міської ради до нашого прохання не прислухалися. Але ми не втрачаємо надії.

Надія СТРІШЕНЕЦЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.