6 липня 2017 року о 14.00 у Національному музеї літератури України відбулася прес-конференція, присвячена передачі в Україну архіву Олега Ольжича та його сина Олега Кандиби  і презентація виставки «Поет суворого життя…» до 110-ї річниці від дня народження поета, вченого та політичного діяча  Олега Ольжича

У квітні 2017 року до відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України надійшли архівні документи Олега Ольжича, його дружини Катерини Білецької та їх сина Олега Кандиби, які зберігалися у Канаді, у родині Кандиб. Пані Оля Кандиба подарувала Україні надзвичайно цінні архівні документи та музейні експонати, які пов’язані з життям, професійною та поетичною діяльністю відомого українського поета, археолога, очільника культурно-освітньої референтури Проводу Українських Націоналістів Олега Ольжича (1907–1944). Кожен переданий документ важливий, однак найцінніше серед оригіналів – дозвіл на в’їзд до Чехії О.Ольжича та його матері Віри Кандиби (1923 р.); посвідка на проживання у Чехії (1931 р.); свідоцтво про шлюб з Катериною Білецькою (1943 р.); блокноти та записники О.Ольжича; фото О.Ольжича та його родини; альбом з оригіналами фото з археологічних розкопок у Європі; дисертація «Неолітична мальована кераміка Галичини» з підготовчими матеріалами (начерками, замальовками з археологічних розкопок та краєзнавчих музеїв Європи, фрагментами розділів дисертації тощо); автографи О.Ольжича його листів до Етель Лессер та деякі її документи і фотографії. Серед цінних артефактів – шлюбний перстень О.Ольжича; лялька в українському вбранні, яку О.Ольжич подарував Етель Лессер під час перебування у США; наплічник та ін.

Крім того, у родині Олега Олеговича Кандиби, сина О.Ольжича, зберігалися особисті речі та матеріали його дідусів (мова про відомого українського письменника О.Олеся та літературознавця Леоніда Білецького), близького товариша О.Ольжича – Олега Лащенка. Ці документи (фотографії, листування, спогади про О.Ольжича) пані Оля Кандиба також передала до фондів Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка, за що їй велика вдячність!

Перевезення в Україну цих унікальних архівних документів стало можливим завдяки сприянню Посольства України в Канаді, а також при підтримці Президента Малої академії наук України, члена-кореспондента НАН України Станіслава Довгого.

Секретаріат ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.