Практично в усіх обласних центрах України відбулися заходи із відзначення пам’яті визначного діяча ОУН Олега Ольжича. Основні урочистості відбулися у Києві, Львові і Житомирі, містах пов’язаних із його боротьбою за незалежність України.

Київ

7 липня у Національному музеї історії України відкрилася виставка «Державу не твориться в будучині, Державу будується нині…», присвячена 110-річчю з дня народження українського поета, археолога і громадського діяча Олега Ольжича (1907 – 1944).

На виставці представлені унікальні документи, малюнки, археологічні замальовки, фрагменти трипільської кераміки, фотографії, твори для дітей, дисертація та її переклад,автографи та збірки поезій Олега Ольжича (Олега Олександровича Кандиби), надані Інститутом літератури ім. Т. Шевченка НАН України, Фундацією імені Олега Ольжича, Бібліотекою ім. О. Ольжича та фондами НМІУ.

На відкритті виставки були присутні директор Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України Микола Жулинський, Голова ОУН Богдан Червак, дружина внука Олега Ольжича Оля Кандиба, гендиректор НМІУ Тетяна Сосновська, Юрій Рассамакін з Інституту археології НАН України, Сергій Кот з Фундації ім. О. Ольжича та інші.

Тетяна Сосновська зазначила, що Олег Ольжич прожив всього 37 років та за цей короткий час він встиг зробити дуже багато. За її словами, назва виставки «Державу не твориться в будучині, Державу будується нині…» є надактуальною сьогодні. «Ця виставка повинна бути для співробітників музею і всіх, хто її відвідає, вагомим стимулом, щоб поміркувати над тим, а що ти за свій відтинок часу, який ходиш по землі,зробив для НМІУ і для держави», – сказала Тетяна Сосновська.

Микола Жулинський додав, що це унікальна виставка про унікальну історичну особу. «Олег Ольжич поєднав в собі три найважливіших іпостасі: вченого-археолога, письменника-поета і культурно-політичного діяча, одного з керівників ОУН. Ця постать є цікавою і важливою. Ми повинні пам’ятати, що саме Олег Ольжич розробляв нову культурну політику для незалежної України.

Сергій Кот розповів, що Олег Ольжич міг реалізувати себе у багатьох сферах поза політикою, міг влаштувати особисте життя в США з дочкою мільйонера, але він своє особисте поклав на вівтар України. «Коли він писав, не кривив душею– додав Сергій Кот.

Богдан Червак повідомив, що до 110-річчя у рідному місті Олега Ольжичу встановлять пам’ятник поету. Це станеться на День незалежності, 24 серпня 2017 року.

Виставка «Державу не твориться в будучині, Державу будується нині…» триватиме у Національному музеї історії України до кінця вересня.

Біля Пам’ятника Олені Телізі у Бабиному Яру (М. «Дорогожицька») Київська міська організація ОУН, Фундація ім. Олега Ольжича, Жіноче товариство імені Ольги Басараб і Олени Теліги, Українська військова організація відзначили день народження визначних діячів ОУН Олега Ольжича та Олени Теліги.
З вітальними словами до присутніх звернулися Голова ОУН Богдан Червак, Народний депутат України Юрій Левченко, Голова Фундації ім. Олега Ольжича Сергій Кот. Поезію Олени Теліги і Олега Ольжича читала ветеран ОУН, дослідниця Катерина Криворучко. Учасники заходу також поклали квіти до підніжжя Пам’ятного Хреста членам ОУН, розстріляним гітлерівськими окупантами у Бабиному Яру.

Львів

У Львові з нагоди відзначення пам’ятної дати представники влади та громадськості поклали квіти до меморіальної дошки Олега Ольжича. Опісля відбулось громадське віче та спільна молитва учасників заходу.

«Це людина, талан якої зріс на прекрасному грунті – батьки виховали його гідною людиною, справнім українцем. Два кредо життя Олега Ольжича – віра і незбагненність. Віра в Бога, віра в Україну, і незбагненність вершин, яких може досягти людина, – зазначила заступник голови Львівської облдержадміністрації Оксана Стоколос-Ворончук. – Людина живе доти, доки жива пам’ять про неї. Твори, наукові дослідження Олега Ольжича берегтимуть нашу пам’ять про нього ще довгі роки».

Також у Львівській ОДА (2 поверх, біля каб. 257) триває виставка, присвячена творчості Олега Ольжича.

У Львівському палаці мистецтв відбувся святковий вечір, присвячений 110-річчю від дня народження Олега Ольжича.

У програмі заходу – літературно-музичні композиції у виконанні Ярослава Дерпака, Олега Деркача, Людмили Гончарової, а також Олександра  Василюка та етногурту «Жива».

Окрім того, усі охочі мали змогу переглянути фрагменти документального фільму «Ольжич» режисера Наталі Криничанки.

Під час заходів перед присутніми виступили провідник Львівської обласної організації ОУН Олег Гринюк та представник ПУН Василь Петрик.

Житомир

З нагоди 110-ї річниці з дня народження видатного українського поета, археолога, ідеолога українського націоналізму Олега Ольжича у Житомирі відбулася низка заходів.

21 липня, до пам’ятної дошки на честь видатного житомирянина прийшли покласти квіти представники влади і громадськості. Цього ж дня в Домі української культури усі бажаючі мали змогу ознайомитись з експозицією «Захочеш і будеш» та переглянити документальний фільм «Ольжич».

Житомирська поетеса Марія Завінчук прочитала вірш, присвячений Олегу Ольжичу, та поділилась із журналістами «20 хвилин» своїми враженнями від виставки на честь нашого славетного земляка.

«Ця виставка дуже потрібна, постать Олега Ольжича без перебільшення не оцінена. Олег Ольжич – син Житомира. Ця людина до кінця була вірна своїм ідеалам, до кінця стояла за незалежність України, вона воювала між двох величезних імперій – між російською та німецькою, і він подолав ці імперії і не здався, навіть будучи в нацистському таборі. Ми і наші нащадки повинні пам’ятати цю постать та вшановувати його пам’ять», – наголосила Марія Завінчук.

У заходах взяли участь представники Житомирської обласної організації ОУН . Перед присутніми виступив провідник житомирських націоналістів, представник ПУН Андрій Іванюк.

Володимир Чмир,

голова Секретаріату ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.