Євгену Нищуку,

Міністру культури України

01601, м. Київ, вул. Івана Франка, 19

Міністерство культури України

 

Шановний пане Міністре!

Як стало відомо із засобів масової інформації, у Бабиному Яру з ініціативи громадян Російської Федерації планується спорудження Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”. При цьому ініціатори мають намір поєднати Бабин Яр лише з історією Голокосту, ігноруючи інші численні жертви.

Трагедія Бабиного Яру 1941–1943 рр. є невід’ємною частиною національної пам’яті Українського народу. Бабин Яр є спільним місцем скорботи та пам’яті для євреїв, українців, ромів та людей інших національностей, нагадуванням про  злочини, вчинені німецько-фашистськими окупантами у роки Другої світової війни. Як відомо, серед жертв Бабиного Яру були також військовополонені, мирні жителі, а також члени ОУН, члени Спілки письменників, яка діяла в окупованому Києві, у т. ч. українська поетеса Олена Теліга, ім’я якої носить наше Товариство.

Як зазначено у Рекомендаціях парламентських слухань “75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність” (2016), «пам’ять про трагедію Бабиного Яру повинна бути позбавлена будь-яких політичних спекуляцій, ґрунтуватися на шанобливому ставленні до всіх жертв нацистського тоталітарного режиму».

Спорудження у Бабиному Яру будь-якого меморіалу неможливе без врахування думки української громадськості, киян. Вважаємо за абсолютно необхідне їх попереднє ознайомлення з запропонованими проектами і громадське обговорення.

Погоджуємося з точкою зору українських істориків, викладеною ними в «Листі-застереженні з приводу планів зведення Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр», який був опублікований наприкінці березня цього року. Вони вважають хибним намагання поєднати Бабин Яр лише з історією Голокосту, ігноруючи інші жертви та інші драматичні моменти його історії й зазначають, що такий підхід лише загострить війну пам’ятей, що вже багато років точиться на теренах Бабиного Яру. Тому навіть постановка питання в такому ракурсі є неприйнятною.

Майбутній Меморіальний центр має вшановувати усіх загиблих у Бабиному Яру, в тому числі українців, учасників Похідних груп ОУН, членів редакції газети «Українське Слово» на чолі з Іваном Рогачем, членів Спілки письменників на чолі з визначною діячкою ОУН, талановитою поетесою Оленою Телігою, пам’ятник якій уряд України встановив цього року.

Не випадково цей сумнівний проект ініціюють громадяни Російської Федерації. Нині, коли Україна перебуває у стані війни з Росією, участь громадян Російської Федерації в ініціативній групі зі створення Меморіального центру, неприпустима, а «ініціатива» громадян РФ є завуальованим втручанням РФ у справи України, спробою і в такий спосіб дестабілізувати обстановку в країні.

Вважаємо, що у цю ситуацію невідкладно має втрутитися український уряд і Міністерство культури України, зокрема.

У відповідності до закону України «Про доступ до публічної інформації» просимо оприлюднити усі документи, що стосуються можливого спорудження у Бабиному Яру зазначеного Меморіалу.

З повагою,

Надія Стрішенець,

голова Жіночого товариства ім. Ольги Басараб і Олени Теліги

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.