1992, 22 серпня – останній Президент УНР в екзилі Микола Плав’юк передав клейноди УНР і грамоти про правонаступництво першому Президентові України Леоніду Кравчуку.

З кінця 1920-го уряд УНР перебував у екзилі (вигнанні). Правовими підставами його функціонування стали прийняті 12 листопада 1920-го “Закон про тимчасове Верховне Управління та порядок законодавства в УНР” і “Закон про Державну Народну Раду”.
Протягом майже 72-х років Державний Центр УНР в екзилі репрезентував Україну за кордоном і всіма доступними засобами домагався відновлення незалежності України.
Після здобуття Україною незалежності надзвичайна сесія Української Народної Ради в березні 1992-го ухвалила постанову про передачу грамоти, заяви, президентської відзнаки (клейнода-хрест Івана Мазепи), президентських печатки і прапора першому Президентові України Леоніду Кравчуку.
Урочистий акт передачі відбувся в Маріїнському палаці. В офіційній заяві Державного Центру УНР в екзилі зазначалося: “Складаючи свої повноваження, ми заявляємо, що проголошена 24 серпня і утверджена 1 грудня 1991 року народом України Українська Держава продовжує державно-національні традиції УНР і є правонаступницею Української Народної Республіки”.

Влада УНР змушена була покинути Батьківщину у 1920 році. 12 листопада 1920 р. Рада Народних Міністрів схвалила Закон «Про тимчасове верховне управління та порядок законодавства в Українській Народній Республіці», що став основою діяльності Державного Центру УНР. Державний Центр об’єднав усі частини українських владних структур в еміграції. Очолював його Президент: першим був Симон Петлюра, а останнім, п’ятим, – Микола Плав’юк.

 Понад 70 років влада УНР продовжувала діяти в еміграції, представляючи інтереси українського народу та його відповідальність за долю власної країни. Але набуття Україною незалежності змінило ситуацію. 22 серпня 1992 року на урочистому засіданні Верховної Ради України в палаці «Україна» було урочисто проголошено про завершення діяльності Державного Центру УНР в еміграції. Цього дня процес державотворчої спадкоємності від Української Народної Республіки до незалежної України було завершено символічною передачею владних повноважень останнім президентом УНР в екзині – першому Президентові незалежної України.  Наступного дня у Маріїнському палаці делегація ДЦ УНР урочисто передала українській владі символи влади ДЦ УНР – Прапор, Печатку та Президентський Клейнод.

 Фотографії цих унікальних експонатів, а також грамоту про складення повноважень Державним Центром УНР буде представлено на виставці «Шлях Держави. Символи відродження». Крім того, там можна буде побачити оригінали документів часів Української революції 1917-1921 років, оригінальний лист за підписом Симона Петлюри – першого Президента УНР у вигнанні, архівні матеріали, періодику, фотографії, скульптурні зображення.

 Окремий розділ експозиції – документи радянських спецслужб на зразок донесення «Про засідання петлюрівської молоді в Польщі», що зберігалося під грифом «цілком таємно». Розсекречені матеріали свідчать, наскільки ретельно радянська влада відслідковувала політичне й громадське життя українських емігрантів.

 Під час виставки «Шлях Держави. Символи відродження» демонструватиметься документальна добірка на основі оригінальних кінохронік ключових моментів української історії ХХ ст. Також можна буде побачити відеоцитати зі спогадів безпосередніх учасників подій 22 серпня 1992 року – Леоніда Кравчука та Левка Лук’яненка.

 Матеріали для експозиції надані державними архівами України, Фундацією ім. О.Ольжича, Національним музеєм історії України. Ця експозиція має започаткувати Музей українського парламентаризму. В ньому будуть представлені унікальні документи та артефакти української історії, що засвідчують багаторічні прагнення до незалежної вільної держави, пронесені кількома поколіннями українців – від періоду Української Народної Республіки до незалежної України.

Український інститут національної пам’яті

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.