23 грудня ц. р. у Львові відбулись заходи з вшанування пам’яті розстріляних членів ОУН. Розпочались заходи з відкриття та освячення пам’ятної дошки Василю Біласу та Дмитру Данилишину на стіні колишньої тюрми «Бригідки» на вул. Городоцькій, 20.

Відбулось покладання квітів та громадське віче.

«Історія України – це історія величних, героїчних постатей, які об’єднувались і боролись заради того, щоб Україна була незалежною. Сьогодні світлий день, сьогодні багато людей, сьогодні життя бурлить, а колись тут творились страшні речі. Історія є складною, героїчною, але вона є у постатях величних людей», – розповів Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

Пізніше відбулось покладання квітів та лампадок до могил Василя Біласа та Дмитра Данилишина на Меморіалі Українських Січових Стрільців (Янівське кладовище). Також відбулась панахида. Згодом поклали квіти та лампадки до пам’ятного хреста на Кортумовій горі (за Янівським цвинтарем) та провели молитву за 28-ма розстріляними членами Організації Українських Націоналістів.

«В цьому році виповнюється 85 років, як Василь Білас і Дмитро Данилишин були страчені в колишній тюрмі «бригідки». Ми подали ідею, були довгі переговори, і міська рада допомогла у встановленні таблиці, за що ми дякуємо», – зазначив Олег Гринюк, провідник Львівської обласної Організації Українських Націоналістів.

Христина ПРОЦАК

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.