11 січня 2018р. в Навчальному Центрі №179 військ зв’язку ЗСУ та Військовому ліцеї сержантського складу ВІТІ відбувся науково-методичний семінар для офіцерів. Він проводився на базі пересувної фотовиставки Міністерства оборони України «1917-1921. Сто років війни за незалежність».

Ініціювала і провела семінар координаційна рада Ліги ГО «Громада Полтавщини».   До участі в семінарі волонтери запросили науковців – істориків та провідних учителів історії полтавських шкіл.

Ініціативу проведення такого семінару – обміну інформацією і досвідом її викладання і використання у виховній роботі з молоддю – підтримала Полтавська обласна рада, управління освіти Полтавського міськвиконкому, міський методичний кабінет, завідувач і викладачі кафедри історії України ПДПУ ім. В. Короленка, керівництво Держархіву Полтавської області і командування військових частин.

Колосальний інформаційний та виховний потенціал фотовиставки волонтери Ліги використали для ознайомлення офіцерів, які виховують нашу молодь, із героїчною боротьбою українського народу за свою Державу у роки Української революції (1917-1921), із створенням Армії УНР, окремих, особливо уславлених,  її підрозділів (полки ім. Богдана  Хмельницького та Костя Гордієнка, Корпус Січових Стрільців, полк Чорних Запорожців).

У доповідях, які супроводжувалися фонозаписами пісень тієї епохи і відеоматеріалами,  ожилипостаті видатних українських полководців, державних діячів – М. Міхновського, С. Петлюри, В. Петріва, Є. Коновальця, М. Безручка, П. Скоропадського…

Учасники семінару прослідкували за тим, як боротьба за ідеї української державності і соборності часів Української революції була продовжена в наступні десятиліття членами УВО, ОУН, героїчними чинами УПА, як ця боротьба привела до проголошення 1991 року незалежної Держави України, як вона продовжується зараз у третій неоголошеній війні Московії проти України, розпочатій навесні 2014 року.

Науковий аналіз названих історичних подій переконав всіх слухачів, що українські добровольці 2014р., «кіборги», бійці ЗСУ, які воюють на Донбасі сьогодні, є спадкоємцями вояків Армії УНР, продовжують їх  державницькі і бойові традиції.

Усвідомлення цього факту не залишає жодного місця для питань на кшталт: «Да за чтоони там воюют? Надо быловсё решать мирно, как в Крыму!».

Координаційна рада ЛГО «Громада Полтавщини» дякує за співпрацю всім, хто долучився до організації чи взяв участь у проведенні семінару, бажає їм успіхів у вихованні нашого українського суспільства на принципах героїзму і українського націоналізму – готовності збройно захищати нашу Батьківщину від будь – яких нападників.

Координаційна рада ЛГО «Громада Полтавщини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.