Міністру закордонних справ України
Павлу Клімкіну

Заява громадськості Полтави і Полтавщини щодо
антиукраїнської діяльності керівництва Республіки Польща
та бездіяльності МЗС України

Ознайомившись із Законом «Про внесення змін до закону про Інститут національної пам’яті – Комісію з переслідування злочинів проти польського народу і деяких інших законів», ухваленим Сеймом Республіки Польща 26.01.2018р. та Сенатом 01.02.2018р. і підписаним Президентом РП А. Дудою 06.02.2018р.,
ознайомившись із заявами прем’єра Республіки Польща М. Моравецького у м. Холм та зверненням до поляків на сайтах польських дипломатичних представництв у світі,
проаналізувавши реакцію Міністерства закордонних справ України та особисто міністра закордонних справ Павла Клімкіна і вжиті ними заходи на захист честі та гідності українського народу і Української Держави, ми – представники громадськості Полтави і Полтавської області – вважаємо за необхідне заявити:
1. Ми обурені шовіністичною антиукраїнською істерією, яка нагнітається в Республіці Польща в останні роки, системним вандалізмом нації, яка завжди вважала себе культурною, – масовим знищенням польською владою могил, цвинтарів і пам’ятників українським січовим стрільцям та воїнам УПА на українських землях, що перебувають зараз у складі Республіки Польща.
2. Безпідставні, наклепницькі звинувачення на адресу гетьмана України Б. Хмельницького, всіх діячів ОУН та бійців УПА – українських націоналістів, заяви польських політиків 3-го тисячоліття про Волинь як «Малопольщу» та «польське місто Львів» розцінюємо як зазіхання на територіальну цілісність України, як спробу керівництва Польщі використати сьогоднішню агресію Російської Федерації проти Українидля повернення частини території України у сферу свого впливу.
3. Підписаний Президентом РП та головою партії «Право і справедливість» так званий «антибандерівський» закон порушує ст.9 (право на свободу думки) та ст.10 (про свободу вираження поглядів) міжнародної Конвенції «Про захист прав людини і основоположних свобод» від 03.09.1953р., є втручанням у внутрішні справи суверенної Держави України.
4. Законодавці Республіки Польща зневажили резолюцію Генеральної Асамблеї ООН від 11.12.1946р., ухвалену за висновками Міжнародного воєнного трибуналу у Нюрнберзі (02.11.1945р. – 01.10.1946р.), яка визначила: УПА не чинила злочинів проти людяності і не співпрацювала із режимом А. Гітлера; УПА була воюючою стороною у боротьбі проти нацизму.
Партія, що позиціонує себе захисницею Права і Справедливості, замість вибачень перед Україною за 600 років окупації українських етнічних земель відмовляє українському народу у природньому праві на захист його життя і свободи на його ж етнічних українських землях.
5. Втягування суспільства обох країн в історичну полеміку розцінюємо як намагання відволікти увагу громадськості і Польщі, і України від внутрішніх нагальних проблем, від боротьби проти агресії спільного ворога – Російської Федерації.
6. Громадськість Полтави і Полтавщини вимагає від міністра закор-донних справ України Павла Клімкіна та всіх співробітників МЗС України належного виконання посадових обов’язків із захисту честі та гідності українського народу і Української Держави.

Координаційна рада громадської спілки
«Ліга громадських організацій
«Громада Полтавщини»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.