29 січня 2020 року о 12. 00 на Лук’янівському цвинтарі (вулиця Дорогожицька, 7; 21 ділянка) відбудеться вшанування пам’яті Героїв Крут.

Учасники заходу покладуть квіти до могил Володимира Наумовича та Володимира Шульгина, випускників київського Університету імені Святого Володимира, які загинули  під станцією Крути у нерівному бою з підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова.

Також відбудеться покладання квітів до могил українських поетів Олександра Олеся та Олега Ольжича, які перепоховані на Лукянівському цвинтарі.

Організатори – ОУН, Конгрес Українських Націоналістів, «Тризуб» ім. Степана Бандери.

Інформаційно. 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, що за 130 кілометрів від Києва, добровольчий Студентський Курінь, що складався із 300 юнаків: студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназистів Київських гімназій, відстоюючи право українського народу жити у власній державі, вступили в нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч.

Бій тривав лише п’ять годин. У полон було захоплено і потім розстріляно 28 юнаків. Але ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні. І ці дні стали вирішальними для української дипломатії, щоб домогтися від міжнародного співтовариства визнання незалежної України. Уряд УНР домігся того, що за Брест-Литовським мирним договором між більшовицькою Росією та Четвертним союзом Україна ставала незалежною державою. Росія зобов’язувалася визнати право українського народу на самовизначення, законність влади Центральної Ради, укласти з нею мир, негайно вивести з України формування Червоної гвардії.

Володимир Миколайович Наумович (1894-1918) та Володимир Якович Шульгин (1894-1918) – учасники бою під Крутами у складі Помічного студентського куреня Січових Стрільців. Були поховані на Аскольдовій могилі у 1918 році, 1934 року перепоховані на Лук’янівському кладовищі.

«Бій під Крутами попри поразку став прообразом мужності та відваги українського народу, став прикладом для тих, хто боровся за незалежність України. Послідовники героїв Крут – це Олег Ольжич і Олена Теліга, кіборги Донецького аеропорту, сотні героїв України, які захищають нашу державу від російської агресії на сході України. 102 роки тому відбулася подія, котра увійшла в історію визвольних змагань, в історію новітньої України, без якої національна пам’ять українського народу немислима», – зазначає Голова ОУН Богдан Червак.

 Телефон для контактів (0506633418)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.