з приводу вшанування жертв Бабиного Яру
Вважаємо, що проект Меморіального Центру Голокосту «Бабин Яр» має припинити своє існування у зв’язку з оприлюдненими фактами залучення до нього проросійських діячів і персонажів із сумнівними моральними рисами.
Стало очевидним, що під вивіскою «вшанування жертв Бабиного Яру» реалізується ідея компрометації і профанації трагедії, яка відбулася у Києві в роки Другої світової війни, а також намагання нав’язати Україні радянський, а відтак московсько-імперський погляд трагедію.
Як відомо, у Бабиному Яру, який зберігає пам’ять про масові розстріли євреїв і ромів, також загинули українці, учасники Похідної Групи ОУН, з-поміж яких визначна українська поетеса Олена Теліга.
Вимагаємо належного ставлення до пам’яті жертв Бабиного Яру, зокрема українців, які віддали життя за незалежність і соборність України!
Виключно Українська держава, а не сумнівні приватні структури, які маскуються під благодійні фонди, має реалізувати політику національної пам’яті.
Гідне вшанування жертв, у тому числі український вимір Бабиного Яру, може врахувати тільки державний проект, який об’єднає передусім українських істориків, вчених і громадських діячів, єврейські і ромські спільноти, для яких ця тема є близькою і зрозумілою.
Інакше завжди існуватиме можливість профанації цієї теми, політичних спекуляцій, нагнітання міжнаціональної напруги, що у даному випадку недопустимо.
Слава Україні!
Богдан Червак,
Голова ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.