Патріотична громадськість Полтавщини за участю співробітників Українського інституту національної пам’яті (УІНП) відзначила сторіччя з часу заснування Української військової організації (УВО) та вшанувала полковника Євгена Коновальця, який керував одним із найбоєздатніших підрозділів армії УНР — корпусом Українських Січових стрільців, у 1920 році очолив УВО, також став першим головою Організації українських націоналістів. Віче патріотів відбулося 14 червня — в день 129-ої річниці з дня народження Євгена Коновальця у Полтаві — біля пам’ятника загиблим українським козакам-мазепинцям.
«Євген Коновалець присвятив все своє життя створенню самостійної соборної Української держави. Він жив для України, боровся за її свободу та незалежність, щоб ми жили на своїй, Богом даній землі. При житті він зміг об’єднати усіх патріотів-націоналістів під одним крилом — ОУН», — зазначив депутат Полтавської міської ради, ветеран російсько-української війни Юліан Матвійчук.
Регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар наголосив на важливих моментах державної політики національної пам’яті. Згідно з Законом «Про правовий статус та вшанування борців за незалежність України у 20 ст.» УВО, ОУН і УПА визнано організаціями, які боролись за незалежність у 20 ст. Нагадав, що у Полтаві в рамках декомунізації у 2015 році бульвар комуністичного військового злочинця маршала Конєва перейменовано на честь Євгена Коновальця. «Цьогоріч з ініціативи УІНП Верховна Рада прийняла Постанову «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2020 році», згідно з якою 100-річчя з часу заснування УВО відзначається на державному рівні», — зауважив Олег Пустовгар. Він зачитав звернення до управління освіти Полтавського міськвиконкому про потребу встановлення інформаційної дошки, присвяченої Коновальцю, на будівлі полтавської школи № 34, яка розташована за адресою: бульвар Євгена Коновальця, 8. Учасники віче і присутні депутати обласної і міської Рад підтримали державницьку ініціативу УІНП.

Також промовляли голова обласного осередку ГО «Сокіл» Георгій Сьомін, громадський активіст Віталій Сороковий, голова історично-краєзнавчого клубу ім.Федора Борківського при Полтавській міській центральній бібліотеці Ніна Кирпотіна та ін. Завершилися урочистості виконанням державного гімну.

Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.