У Бабиному Яру вчинено акт вандалізму. Так звані «невідомі особи» розбили пам’ятну плиту на якій закарбовані імена учасників Похідної Групи ОУН, яких німці розстріляли у 1941-1942 роках.
Пам’ятна плита, до речі, розміщена біля Пам’ятного Хреста, встановленого у 1992 році на честь Олени Теліги і українців – жертв Бабиного Яру.
Уже не вперше паплюжиться святе для кожного українця місце. Пам’ятний Хрест неодноразово підпалювали, намагалися зрізати, плити торощили і обливали фарбою.
І жодного разу поліція не знаходила злочинців.
Очевидно, що акт вандалізму вчинили вороги незалежної України, які бояться українських націоналістів навіть мертвими.
На місці злочину вже були працівники Нацполіції і СБУ, склали протоколи, запевняють, що знайдуть ідіотів, які це зробили.
Але зараз не про це. Останнім часом загострилося питання діяльності Меморіального центру Голокосту “Бабин Яр”, який хоче реалізувати, м’яко кажучи, сумнівний проект, який дискредитує саму ідею вшанування пам’яті жертв Голокосту.З цього приводу збираються підписи, оприлюднюються гучні заяви.
А серце болить ось за цей інцидент. Уже неодноразово Пам’ятний Хрест, а віднедавна пам’ятник Олені Телізі стають місцем наруги над українськими героями.
Одна суттєва деталь. Євреїв у Бабиному Яру німці замордували тільки тому, що вони були євреями. І це великий злочин, який засуджую як українець.
Але ж українських націоналістів німці розстріляли тільки за те, що вони боролися за незалежність України.
І тільки Українська держава може і зобов’язна увіковічнити і вшанувати їхню пам’ять та не допускати наруги над нею.
Вважаємо, що всі проекти меморіалізації жертв Бабиного Яру мають обов’язково враховувати пам’ять українців, в тому числі українських націоналістів.
Українці не будуть маргіналами на своїй землі. І не дозволять, щоб їх трактували як маргіналів.

Секретаріат ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.