Круглий стіл з нагоди 102-ї річниці створення ЗУНР і 75-річчя Організації Об’єднаних Націй проведено в Івано-Франківському Центрі патріотичного виховання учнівської молоді ім. С.Бандери. Керівники та вихованці історико-краєзнавчих гуртків і учнівських об’єднань закладу, вчителі й запрошені гості ознайомилися з виставкою літератури про ЗУНР, зокрема, з найновішим III-м томом унікального видання «Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедія». Заступник директора з методичної роботи ЦПВУМ ім. С.Бандери Мирослав Нагірний у вступному слові зазначив, що на 30-му році Незалежності України в бібліотеках ще вистачає книг, виданих в часи СРСР, де вихваляється боротьба проти незалежної України, а під гарними палітурками підносяться наші колаборанти і вороги. Чи не пора ці «шедеври» літератури замінити чимось новішим?
Переглянувши відео про події 1 листопада 1918 року вихованці закладу розповіли про Листопадовий зрив, долю нашої державності в 20-х роках минулого століття, співпрацю українців з Лігою Націй. Цікавою була доповідь керівника гуртка ЦПВУМ ім. С.Бандери, аспіранта ПНУ ім. В.Стефаника Юрія Дем’яніва на тему: «Керівники зовнішньополітичного відомства ЗУНР», де йшлося про дипломатичні зусилля Василя Панейка та інших діячів, спрямовані на вирішення т.зв. «українського питання».
Кандидат історичних наук Андрій Випасняк виступив з повідомленням «Спроби Андрея Шептицького захистити українську державність». Активну участь у дискусії взяв керівник гуртка ЦПВУМ ім. С.Бандери, кандидат політичних наук Богдан Максимець.
Цьогоріч минає 100 років з дня утворення Української Військової Організації, правонаступницею якої стала Організація Українських Націоналістів. Представник ОУН Микола-Зеновій Симчич, відомий журналіст, поет, письменник в рамках круглого столу презентував свою чергову книгу «Скеля українського духу», за яку отримав міську премію ім. І. Франка в галузі літератури і журналістики.
До полеміки щодо майбутнього України долучились представник Української Гельсінської Спілки, громадський діяч Микола Кобрин, капелан о.Орест Путько, вчителі історії та вихованці міських творчих об’єднань, які працюють на базі ЦПВУМ ім. С.Бандери. Незалежна Україна є прямою спадкоємицею Української Народної Республіки, до якої входила ЗУНР. Підсумовуючи захід, хочеться вірити, що колись «наші вороженьки згинуть, як роса на сонці», а Україна утвердиться і збільшить свій вплив на міжнародній арені.

Мирослав Нагірний

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.