У замовній справі проти Василя Петрика черговий епізод тиску: відсторонили від посади. По суті позбавили роботи за захист Миколаївської фортеці на догоду бізнесовим колам, які хочуть збудувати там піщаний кар’єр.
Їхні методи – тиснути, тиснути і не дати дихнути.
2 тижні тому обрали запобіжний захід – тримання під вартою з правом застави. Вийшов з СІЗО, заставу у розмірі 567 тис.грн. допомогла сплатити громадськість.
А на сьогоднішньому засіданні відсторонили від посади.
При чому про сам суд повідомили лише учора, клопотання про відсторонення вручили сьогодні о 14:11 (тобто після встановленого часу початку засідання).
Моя помічниця була на засіданні за моїм дорученням. Каже, що представлення прокуратурою своєї позиції – це абищо. Просто захотілось їм відсторонити. А аргументація : ненадання відповіді на їхні запити, ймовірність знищення документів чи вплив на якихось свідків. Але які конкретно документи – не вказали. У клопотанні не вказали, на які запити не надані відповіді. А лише на запитання судді після зауваги адвоката слідча сказала: ми подали запит НА ДЕПАРТАМЕНТ АРХІТЕКТУРИ 5 липня.
Так клопотання про відсторонення, в якому розповідається про ненадання відповідей на запити, датоване 2 липня, а сам цей запит, на який нібито ненадана відповідь – 5 липня!!
Так Василь Петрик не є відповідальним за надання відповідей департаментом архітектури ЛОДА, бо є керівником управління охорони об’єктів культурної спадщини, а не керівником департаменту.
І після очевидної недоведеності необхідності відсторонення, після виявлення цих ляпів, все одно суд постановив ухвалу : відсторонити. Правоохоронний і судовий тиск у всій красі.
Взагалі в Україні культурна спадщина під серйозною загрозою. Якщо зачищати таких фахівців, як Василь Петрик, то зі спадщини взагалі нічого не залишиться.. Його відсторонили від роботи, тому завдання, які ставив з захисту спадщини – не будуть виконуватися.
Буде апеляція.
Очікую також підтримки для @василь петрик від авторитетів Львівщини, від культурних середовищ, середовищ інтелігенції, місцевих політиків.
Треба бити на сполох, бо це катастрофа.
У фейсбуці створена група “Захистимо Василя Петрика” https://www.facebook.com/groups/vasylpetryk/?ref=share , доєднуйтесь, поширюйте.

Софія Федина,
Народний депутат України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.