«Історія сучасного некрополя в Маріїнському парку …починається з початку XX століття…Цей некрополь є місцем упокоєння героїв і жертв Української революції 1917 – 1920 років.»
О. Кучерук. «Некрополь Маріїнського парку»

Нещодавно повідомили, що 24 серпня відбудеться концерт «Голос надії». Італійський тенор Андре Бочеллі виступатиме з Людмилою Монастирською, Джамалою і Тіною Кароль на площі Конституції біля Верховної Ради. Я взагалі здивувалася – звично такі концерти відбуваються на Софіївській площі. Але коли побачила в Інтернеті, що в Маріїнському парку почали монтувати сцену на місці зруйнованого пам’ятника учасникам Жовтневого збройного повстання 1917 року на братській могилі – моєму обуренню не було меж. Той, хто обрав таке місце, абсолютно не знає історії.

Особливо жорстоким був червоний терор у 1918 році, коли у Київ зайшли війська Муравйова. Одним із місць масових розстрілів і поховань став Маріїнський парк. Траплялися серед загиблих і цілком випадкові особи. Тіла скидали до викопаних ям і загортали землею. На одному з цих поховань, написали, що це могила повсталих проти УНР арсенальських робітників (а насправді там були розстріляні захисники УНР) – саме на цьому місці хочуть поставити сцену. Якщо не змінять місце, буде концерт на кісках.

Заслужений працівник культури України
Ольга Веремійчик

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.