Чому українські націоналісти завжди вважали російський напад неминучим? І чому суспільство до них не дослухалось?

Росіяни ніколи не визнавали нашого права на свою державу. При будь-якій можливості застосовували зброю і жорстокість, щоб придушити національно-визвольний рух. У нас ніколи не виникало сумнівів, хто наш ворог і що він обов’язково нападе на нас.

Крім ОУН ніхто не мав такого досвіду боротьби з російською імперією. Наша організація заснована у 1929 році. З того часу маємо чималий досвід протистояння російському імперіалізму та шовінізму.

Починаючи з 1991 року, українським націоналістам не вдалося переконати українське суспільство, політичну еліту у тому, що ворогом є Росія, її народ, імперія. Мільйони українців були у стані пацифізму, безвідповідальної толерантності щодо північного сусіда.

З нас насміхалися, говорили, що ми «зациклені на Росії». Говорили, що розвиток армії є «другорядною темою». Тож 24 лютого суспільство загалом пережило великий шок. Однак воно швидко отямилося і ми даємо гідну відсіч російським окупантам.

Російська пропаганда намагається ототожнювати націоналізм з нацизмом, щоб дискредитувати українських націоналістів. Їй вдається досягати своєї мети. Драматична історія із полком «Азов» є свідченням того. Російські версії не мають жодного правдивого підґрунтя. Це лише пропаганда.

Можна не називатися націоналістом, але здійснювати націоналістичну політику, як сьогодні роблять чимало європейських держав.

Повністю розмову слухайте у доданому аудіо файлі

https://static.hromadske.radio/2022/08/hr_marafon_v-2022-08-26_chervak1.mp3