Україна відзначила 100 років із дня народження Аркадія Жуковського – українського історика, автора найфундаментальнішого дослідження історії Буковини, книги “Буковина – її минуле та сучасне”, виданої вперше в 1956 році, громадського і політичного діяча, провідного україніста у Франції, почесного доктора Чернівецького національного університету та почесного громадянина Чернівців.

Зокрема, Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. Михайла Івасюка влаштувала віртуальну виставку творів Аркадія Жуковського та літератури про нього.

Ще одну віртуальну виставку унікальних документів про нього та родину, організував Державний архів Чернівецької області.

Окрім того, переглянути величезну колекцію, яка складається із 5 тисяч книг, а також рукописів, авторських карт, вінілових платівок, листівок та сімейних фотоальбомів, з січня по лютий можна у науковій бібліотеці ЧНУ. Матеріали виставки викладені і на сайті університету. Загалом книгами з бібліотеки, зібраної Аркадієм Жуковським, можуть користуватися всі охочі, запевняють у науковій бібліотеці. Адже всі матеріали зі своєї приватної колекції Аркадій Жуковський заповів передати на батьківщину.

А ще до 100-річчя від дня народження Аркадія Жуковського в читальному залі наукової літератури Наукової бібліотеки ЧНУ представлена виставка книги “Академік Аркадій Жуковський: український географ, картограф, енциклопедист” авторства професора Валерія Руденка та Алли Пирогівської.

Також шанувальники найбільшого українського історика Буковини зібралися на Руському цвинтарі, щоби покласти квіти на могилу Аркадія Жуковського – саме у Чернівцях він заповів себе поховати.

Окрім того, на Чернівецькому поштамті відбулося спецпогашення пам’ятної марки, присвяченої Аркадію Жуковському.

Довідка

Аркадій Іларіонович Жуковський (12 січня 1922 р., м. Чернівці – 2 жовтня 2014 р., м. Париж) – український історик та енциклопедист, доцент Інституту східних мов і цивілізацій Паризького університету, іноземний член НАН України, професор, довголітній голова НТШ у Європі (м. Сарсель, Франція), член Сенату ОУН, активний діяч організації Українська Національна Єдність у Франції, професор Українського вільного університету (продекан філософського факультету), президент Бібліотеки імені Симона Петлюри в Парижі.

Брав активну участь у діяльності Центрального союзу українського студентства та Об’єднання студентської молоді “Зарево”. Багатолітній член проводу Організації українських націоналістів. Член Митрополичої ради УАПЦ в Європі. Багаторічний співредактор багатотомної Енциклопедії Українознавства, від 1985 року – головний редактор. Член редколегії та редактор відділу релігії та історії англомовної Енциклопедії Українознавства. Співголова Головної редакційної колегії Енциклопедії сучасної України, почесний доктор Чернівецького Національного Університету, почесний громадянин м. Чернівців, почесний член Товариства “Українського народного Дому в Чернівцях”, автор багатьох монографій, в тому числі “Історії Буковини”, кавалер українських та французьких державних нагород.

Цікаві факти про Аркадія Жуковського:

– Народився у Чернівцях у родині священика Іларіона Жуковського та
його дружини Ґізелі (у дівоцтві – Данилевич). Серед чотирьох у сім’ї дітей – Єфросинії, Ірини, Володимира, Аркадій був наймолодшим.

– У Першій державній гімназії – ліцеї “Арона Пумнула”, де здобув восьмирічну середню освіту, тут єдиним професором-українцем був колишній сотник УГА Орест Драґан, який викладав природознавство;

– У 1940 році записався на “філософічний” факультет Чернівецького університету, де почав студіювати географію та історію”, але провчився лише неповних 3 місяці, бо вже у грудні родина через війну була змушена переселитися до Німеччини.

– Захистив дипломну роботу у Високій технічній школі міста Грац про “залізобетонний міст 80 м завдовжки”.

– З 1949 року оселяється в Парижі і протягом 2 років шукає роботу. Гроші Аркадію Жуковському в той період висилав батько, який перебував у Німеччині. Врешті його взяли на роботу до французької будівельної фірми.

– Зі своєю майбутньою дружиною Терезою Аркадій Жуковський познайомився на українській вечірці у Парижі у 1954 році. Мати Терези була з Галичини. Тереза ж народилася вже у Франції. Шлюб Аркадія Жуковського та його дружини Терези тривав 40 років.

– Аркадій Жуковський дуже любив тварин. Зі спогадів його доньки Ірини відомо, що він завжди носив рис у кишені, щоби дати голубам. Також обожнював котів і купував їм м’ясо. У родині був ще собака.

– Коли у 1997 році Аркадію Жуковському присвоїли звання почесного доктора ЧНУ, він зізнався, що ці звання для нього важить більше, аніж відзнаки Сорбоннського чи Мюнхенського університетів.