Із глибоким сумом повідомляю, що 17 червня ц.р. пішла із життя довголітня Голова Фундації ім. Олега Ольжича у Канаді Марія Говійка-Підкович.

Пані Марія народилася 22 червня 1929 року в селі Росохач на Тернопільщині в родині сільського шевця і музиканта Василя Говійки. Нелегко було в той час жити на рідних землях, важко було й емігрувати з Галичини, але у 1938 році сім’ї вдалося виїхати до Канади.

Незважаючи на матеріальні труднощі, батьки спромоглися дати єдиній дочці вищу освіту. А завдяки Марійчиним здібностям, жадобі до знань та вродженій амбітності, вона отримала дипломи Манітобського університету з музики і педагогіки, а пізніше і Торонтонської консерваторії з гри на скрипці.

З 1954 по 1978 рр. п. Марія Підкович працювала учителькою музики у державних школах Торонто.

Крім вищої освіти батьки зуміли виховати дочку в українському патріотичному дусі. У 1944 р. вона стала членкою Молоді Українських Націоналістів (МУН), де отримала глибоке розуміння і зв’язок з українською духовною спадщиною.

Все це заохотило юну дівчину до виконання різних громадських обов’язків в Молоді Українського Національного Об’єднання (МУНО), Організації Українок Канади (ОУК), Українському Національному Об’єднанні (УНО), Світовій Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО), Комітеті Українців Канади (КУК) та в Українському Музичному Фестивалі.

З 2010 р. Марія Підкович очолювала Фундацію ім. Олега Ольжича, мета якої – зберігати і розвивати українську культурну спадщину в Канаді та підтримувати державотворчі процеси в Україні.

З початком широкомасштабного вторгнення рф в Україну пані Марія включилася у збір допомоги ЗСУ. До останніх днів свого життя зберігала глибоку віру у перемогу України.

Від імені Проводу ОУН складаю співчуття родині й друзям покійної. Це невимовна втрата для України і українства у всьому світі.

Царство небесне! Вічна пам’ять!

Богдан Червак, голова ОУН