Голові Організації Українських

Націоналістів

ЧЕРВАКУ Б.

Шановний пане Богдане!

Засвідчуємо Вам свою повагу та за результатами розгляду Вашого листа від 30.07.2024 у межах компетенції повідомляємо наступне. Насамперед дякуємо Вам за увагу до пам’яті про діяча Української революції 1917-1921 років, борця за незалежність України у ХХ столітті. Пам’ять про події понад сторічної давнини, боротьбу за українську самостійну соборну державу на початку ХХ століття, є вкрай актуальними зараз, коли український народ боронить суверенітет і територіальну цілісність своєї держави у боротьбі з російським агресором. Не менш важливим є також належне ставлення до об’єктів культурної спадщини, серед яких – старі історичні некрополі. Гідна опіка над пам’ятками історії та культури є важливою складовою державної політики пам’яті. По суті питань піднятих у Вашому листі повідомляємо таке.

Український інститут національної пам’яті (далі – Інститут), відповідно до пункту 1 Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.11.2014 № 684, є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу.

Звертаємо Вашу увагу, що Інститут не наділений повноваженнями здійснювати контроль над діяльністю правоохоронних органів України. Водночас повідомляємо, що Інститут звернувся до Головного управління Національної поліції у місті Києві щодо необхідності особливо ретельного розслідування даного злочину.

Зважаючи на значущість постаті Миколи Міхновського (1873-1924) для історії України, як діяча Української революції 1917-1921 років, наруга над його пам’яттю та пам’яттю інших борців за незалежність України у ХХ столітті є неприпустимою.

Також повідомляємо, що наразі Інститут опрацьовує юридичну та технічну сторону питання – відновлення пошкодженого облаштування на місці поховання Миколи Міхновського. Планом роботи Інституту на 2024 рік передбачена організація роботи з упорядкування та збереження, дослідження поховань жертв Голодомору 1932-1933 років, масового голоду 1921–1923, 1946–1947 років та політичних репресій, воєн, борців за незалежність України у XX столітті (відповідно до отриманих запитів). Згідно з цим Інститут планує долучитися до процесу відновлення пам’ятного знаку на могилі Миколи Міхновського в межах наявних ресурсів.

З повагою

Голова

Антон ДРОБОВИЧ