Голові Організації Українських Націоналістів
ЧЕРВАКУ Б.

Шановний пане Богдане!

Засвідчуємо Вам свою повагу та за результатами розгляду Вашого звернення від 25.07.2024 у межах компетенції повідомляємо наступне.

Насамперед Український інститут національної пам’яті (далі – Інститут) дякує Вам за небайдужість до збереження пам’яті про визначного українського військового та державного діяча, борця за незалежність України у ХХ столітті – Євгена Коновальця. Пам’ять про учасників та події Української революції 1917-1921 років, а також загалом про боротьбу за незалежність України у ХХ столітті є актуальним напрямком державної політики пам’яті в наш час. Більшої актуалізації цьому додає те, що Україна як сто років тому так і зараз дає відсіч збройній агресії з боку росії.

По суті Вашого звернення повідомляємо таке. Український інститут національної пам’яті (далі – Інститут), відповідно до пункту 1 Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.11.2014 № 684, є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу.

Тривалий час Інститут працює над збереженням пам’яті про учасників, жертв та події Української революції 1917-1921 років та борців за незалежність України у ХХ столітті. До початку широкомасштабного російського збройного вторгнення у лютому 2022 року команда інституту напрацювала трирівневу модель функціонування місць пам’яті у якій передбачений Український національний пантеон (детальніше за посиланням: https://uinp.gov.ua/memorializaciy ). Саме на ньому планувалось перепоховати борців за Незалежність України у ХХ столітті які поховані за межами України. Через обставини які виникли після широкомасштабного вторгнення росії в Україну така модель меморіалізації зазнала змін. Також співробітниками Інституту спільно з благодійним фондом «Героїка» у 2020 році було розроблено геоінформаційну систему «Віртуальний некрополь української еміграції» (http://necropolis.uinp.gov.ua/ ) – інтерактивну базу даних про українських діячів та діячок які активно долучилися до розбудови української державності на початку ХХ століття й чиї поховання нині знаходяться закордоном. На цьому ресурсі також розміщено інформацію про могилу Євгена Коновальця: https://www.db.geroika.org.ua/ua/person_card.html?code=74f4d93f6df34ac6ee51a a0343e117f9 .

Інститут виступає активним учасником у процесі створення Національного військового меморіального кладовища. Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення та функціонування Національного військового меморіального кладовища, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2024 р. № 192, передбачено перепоховання видатних борців за незалежність України у XX столітті за рішенням та в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Оскільки цей процес є доволі складним зараз міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади опрацьовуються та погоджуються його технічні аспекти. Звертаємо Вашу увагу, що процес перепоховання є складною, делікатною й багаторівневою дією, яка потребує перш за все згоди родичів похованого, синхронізації дій органів влади кількох країн, а також широкого обговорення у колі експертів, громадських діячів тощо.

Повідомляємо Вам, що через брак актуальної інформації про стан поховання Євгена Коновальця Інститут звернувся до Міністерства закордонних справ України та Посольства України у Королівстві Нідерланди щодо отримання актуальної інформації про стан могили Євгена Коновальця (вигляд могили станом на зараз, даних про опіку тощо) на цвинтарі Кросвейк у місті Роттердамі, з проханням надіслати ці дані також Вам.

З повагою

Перший заступник Голови                                               Юлія ГНАТЮК