(БОГДАН ЧЕРВАК. ОЛЕНА ТЕЛІГА. Харків: Фоліо, 2024. 416 с.)

Нова книга відомого українського публіциста, літературознавця, ідеолога-націоналіста, випускника філологічного факультету ДДПУ ім. І.Франка Богдана Червака присвячена постаті найромантичнішої Авторки, яка стала одним із символів героїчного покоління ОУН і літературного вісниківства. Дослідження побудоване на великому джерельному матеріалі, багатогранне, пройняте цілісною концепцією тлумачення історичних подій і літературних явищ.

Ще в свої студентські роки Богдан Червак захопився ідеологічною тематикою та художньою літературою відповідного змісту. Тоді ж став одним із лідерів національного відродження на Дрогобиччині, беручи участь в організації перших громадських організацій антикомуністичного спрямування: «Просвіти», підпільного журналу «Тустань» (редактор В’ячеслав Умнов), Руху, «Меморіалу», Націоналістичного клубу ім. О.Ольжича тощо. У 1993 р. заснував націоналістичний журнал «Смолоскипи», який згодом, розвиваючись вже в Києві, став помітним явищем якісно нової української періодики.

У Дрогобичі були написані його перші книжки: «Образ гетьмана Виговського в українській літературі» («Відродження», 1993), «Між лезом меча і сріблом полину» (Збірка нарисів про письменників-вісниківців) (Націоналістичний клуб ім. О. Ольжича, 1994), «Наперед, українці» (до питання: Іван Франко і національна ідея)» (К. : Фундація ім. Ольжича, 1995 ), «Український націоналізм: дослідження, інтерпретації, портрети». («Відродження», 1996). Вже тоді молодий вчений заявив про себе як про вдумливого, оригінального автора.

З переїздом до Києва, на роботу в структурах ОУН, талант Богдана Червака розцвів і проявився в сотнях напрямків: він постійно ініціював нові й нові ідеологічні проєкти, культурологічні акції, розгортав публіцистику. Від 2001 року Б.Червак працював на різних посадах державного управління, зокрема в Секретаріаті Кабінету Міністрів. Серед його особливо значущих здобутків є встановлення пам’ятника Олені Телізі в Бабиному Яру, участь у створенні документального фільму про Олега Ольжича, організація ґрунтовних видань патріотичного змісту у Видавництві ім. Олени Теліги, спрямованих на переосмислення вітчизняної історії, наприклад книги «Правда про український Київ у 1941—1942 роках».

У 1997 році побачила світ концептуальна брошура Богдана Червака «Олена Теліга: Життя і творчість», а в 2007-му – книжка «Слово, що стало зброєю» (До 100-річчя від дня народження О.Ольжича)». Ця дилогія висвітлювала багато важливих аспектів із творчої палітри двох знакових авторів із середовища ОУН міжвоєнної доби, розставляла ідейно-ціннісні акценти.

Тож книга про Олену Телігу стала своєрідним підсумком багаторічних досліджень автора. Розповідаючи про її життя, творчість і боротьбу за незалежність України, автор водночас осмислює складний суспільно-політичний період 1930–1940-х років ХХ сторіччя, який позначений активною діяльністю ОУН.

У книжці приділено увагу взаєминам Олени Теліги з визначними постатями вітчизняної історії, зокрема Дмитром Донцовим, Олегом Ольжичем, Миколою Сціборським. Окремий розділ присвячено літературно-мистецькому контексту, який спричинився до появи такого унікального феномену, як розвиток літературної течії вісниківського неоромантизму (творчість Євгена Малнюка, Юрія Дарагана, Юрія Липи, Леоніда Мосендза, Олекси Стефановича та ін.), де творчість поетки посідає особливе місце. У книзі публікуються маловідомі твори Олени Теліги, низка документів воєнної доби, зокрема з німецьких архівів, які дають змогу відтворити атмосферу доби. Непростим було повернення Олени Теліги в незалежну Україну — про драматичний перебіг тих подій також ідеться у виданні.

Очевидно, що ця книга стане важливою культурною подією для України, з чим ми й вітаємо Автора! І запрошуємо шановного науковця і публіциста на презентацію книги в Дрогобичі!

Наталя Славич, аспірантка ДДПУ Ім. І.Франка