Організація Українських Націоналістів, творцями якої були видатні діячі Української революції 1917-1921 років, зокрема – полковник Євген Коновалець, полковник Андрій Мельник, полковник Роман Сушко, генерал Микола Капустянський, звертається до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та до усього українського світу із закликом гідно підготуватися та вшанувати державницький ювілей нашого народу – 100-ліття Української революції 1917-1921 років.
На початку ХХ століття була сформульована доктрина майбутньої Української Революції 1917-1921 років та державного будівництва українського народу: «Одна, єдина, неподільна, від Карпат аж до Кавказу самостійна, вільна, демократична Україна». Усі подальші події – з наступами та відступами, перемогами і поразками, і аж до сьогодення, були і є формою реалізації поставленого сто років тому національного завдання.
У передчассі великого ювілею ми відзначатимемо у грудні 2015 року 125-ліття від дня народження полковника Армії УНР, начальника штабу Дієвої Армії УНР, згодом провідника Організації Українських Націоналістів Андрія Мельника (с.Воля Якубова, Дрогобицького р-ну Львівської обл.).
У травні 2016 року виповнюється 90-років з дня загибелі – голови Директорії УНР, Головного Отамана Армії УНР Симона Петлюри (м.Париж).
У вересні 2016 року ми святкуватимемо 150-ліття від дня народження Михайла Грушевського, голови першого українського парламенту Української Центральної Ради (місце народження – м.Холм, сучасна Польща).
Починаючи з березня 2017 р., на наступні три роки припадає низка ювілеїв загальнодержавного та національного значення. Відповідна підготовка та проведення дозволить ствердити спільні історичні орієнтири для усієї України. Одночасно це піднесе авторитет нашої держави на міжнародному рівні.
Тому на державному рівні необхідно приділити цьому особливу увагу, що може і повинно вплинути на процеси згуртування народу навколо державницьких основ, сприятиме ствердженню спільності і єдності українського суспільства. Розпочати підготовку необхідно з 2015 року, що дозволить підійти до ювілею з розробленою ідеологічною стратегією і відповідними позитивними наслідками.
Пропозиції з організації відзначення 100-річчя Української Революції.
– Відповідним державним аналітичним службам розробити стратегію підготовки і відзначення ювілею Української революції 1917-1921 років, з розрахунком показати практичну ефективність сучасної влади на прикладах конкретних справ.
– Передбачити проведення міжнародного форуму за участю міжнародних інституцій, глав країн, що пов’язані з становленням України, як держави на початку ХХ століт¬тя (ООН, ЄС, сусідні держави, а також Німеччина, США, Велико¬британія, Франція тощо).
– Розглянути можливість проведення спеціальних заходів на рівні ООН, ЄС.
– У Києві, в тимчасових столицях УНР 1917-1921 рр., обласних центрах та інших містах установити пам’ятні знаки 100-літньому ювілею сучасної української державності, видатним державним і військовим діячам. Зокрема, відновити у Києві на Софійській площі пам’ятник Українській Народній Республіці, що був установлений у грудні 1918 року (автор проекту Г.Нарбут).
– Зобов’язати сучасні міністерства установити у Києві на будинках, де перебували відповідні міністерства доби Української революції, меморіальні таблиці (список можемо подати).
– Провести урочисті заходи на державному рівні 4 березня 2017 р., 9 січня 2018 р., 28 квітня 2018 р., 1 листопада 2018 р., 14 грудня 2018 р., 22 січня 2019 р. У регіонах – провести урочисті заходи додатково у дні, що пов’язані з регіональними подіями доби Української революції 1917-1921 років.
– Передбачити створення художніх та документальних фільмів і циклів передач, що мають з’явитися, уже починаючи з 2015 року.
– Установити ювілейну медаль (президентську відзнаку) «100 років Українській революції 1917-1921 років».
– Випустити в обіг серію ювілейних монет «100 років Українській революції 1917-1921 років» пов’язаних з головними подіями того часу.
– Підготувати ювілейні наукові так і популярні видання.
– Розширити в навчальних програмах шкіл і вищих навчальних закладів тему Української революції 1917-1921 рр.
– Випустити серію поштових марок і конвертів з відповідними днями погашень.
– Сприяти випуску відповідного асортименту сувенірної продукції тощо.
– Передбачити на найближчі роки проведення в музеях спеціалізованих виставок і розширення експозицій, створення нових музеїв та музеєфікацію окремих значних історичних об’єктів.
– Створити на основі експозиції «Музею Української революції 1917-1921 років» НМІУ у будинку Центральної Ради (м.Київ, вул. Володимирська. 57) Національний історико-меморіальний комплекс з розширенням сучасної експозиції, з відтворенням меморіальних кабінетів голови Центральної Ради М.Грушевського і першого голови українського уряду В.Винниченка.
– Присвоїти відповідні імена установам, навчальним закладам, військовим частинам тощо.
– Передбачити найменування та перейменування вулиць, площ тощо у населених пунктах України. В топо-німіці обов’язково мають бути присутні імена провідників української держави поч. ХХ століття: М.Грушевський, В.Винниченко, С.Петлюра, П.Скоропадський, – а також місцевих військово-політичних діячів української держави початку ХХ ст. та героїв національно-визвольних змагань 1917-1921 рр.
Провід ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.