1 серпня, 2015р. у Києві відбувся установчий з’їзд Української військової організації – УВО. У його роботі взяли участь бійці і офіцери 81-ї та 93-ї бригад, полку «Азов», «Айдару», ОУН, ДУК, «Донбасу», а також героїчна Ірина Іванюш –«Лютик».

Хвилиною мовчання делегати вшанували пам’ять полеглих бійців ОУН Василя Кіндрацького та Андрія Юрги. З доповідями про військово-політичну ситуацію в Україні виступили голова ОУН Богдан Червак та письменник Борис Гуменюк.

З метою підтримки Збройних сил України, бойових підрозділів, окремих членів ОУН, координації волонтерської діяльності, а також сприяння реабілітації бійців ухвалено рішення відродити Українську військову організацію – УВО.

Обрано голову і провід УВО. Очолив УВО Борис Гуменюк. До складу проводу УВО обрано Ірину Іванюш – Лютик, Олесандра Потебенька – «Бояра», Володимира Зайця – «Крома», Бориса Гончара «Хохла», Андрія Веремієнка «Монаха», Євгена Козак-Мамая – «Тора», Богдана Матківського, народного депутата України.

З’їзд УВО звернувся до Проводу ОУН з проханням прийняти УВО до складу  Організації Українських Націоналістів на правах колективного члена.

З’їзд УВО ухвалив Декларацію УВО, в якій, зокрема, зазначається.

«Триває російсько-українська війна. Для української нації вона завершиться лише тоді, коли всі українські землі, включно з Кримом будуть звільнені від окупантів, а Українська держава забезпечить цілісність і непорушність своїх кордонів.

Фактично з перших днів війни на фронті перебувають члени ОУН. Наші бійці засновували перші добровольчі підрозділи, служать у Збройних силах України, воюють безпосередньо у зоні АТО.

З метою підтримки Збройних сил України, бойових підрозділів, окремих членів ОУН, координації волонтерської діяльності, а також сприяння реабілітації поранених у боях бійців створюється громадська організація – Українська військова організація (УВО).

УВО створюється на засадах українського націоналізму. У своїй діяльності УВО буде дотримуватися світоглядних та ідеологічних принципів ОУН.

Нинішня УВО вважає себе спадкоємницею Української військової організації, що її очолював полковник Євген Коновалець, згодом перший голова ОУН.

Українська військова організація – розглядає себе як загальнонаціональну організацію, що має на меті об’єднати українців для захисту непорушності кордонів України, здобуття невід’ємного права кожного українця бути в своїй країні господарем та керуючись принципом “Українська нація понад усе”, створити сильну духом, свідому своїх завдань, національну державу.

УВО підпорядковується ОУН на правах колективного члена. УВО діє на принципах єдиноначальності, централізації управління, відповідальності кожного члена за свої вчинки та організаційної дисципліни.

УВО відкрита для всіх, хто поділяє її мету і принципи діяльності».

 

Секретаріат ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.