4 жовтня делегація Львівської обласної організації ОУН та побратимські організації відзначили 85 – річчя від дня загибелі від рук польських окупантів крайового команданта УВО, крайового провідника ОУН Юліана Головінського (30.09.1930 р.).

Село Великі Глібовичі, де він похований, та місце його загибелі відвідали чимало людей. Особливо дякуємо мешканцям Великих Глібович – вони демонструють глибоку віру і патріотизм, рішучість захищати Україну від московського агресора.

Герої не вмирають!

Юліан Головінський – визначний український військовий і політичний діяч, сотник УГА, член УВО і ОУН з часу їх заснування (з 1920 р. і з 1929 р. відповідно).

Народився в містечку Радимно біля Перемишля (тепер на території Польщі). Навчався в українській гімназії у Львові. Під час Першої світової війни мобілізований до австрійської армії, воював на італійському фронті. Брав участь в українсько-польській війні 1918-19 рр.

З лютого 1919 р. командував Равською (шостою) бригадою УГА, яка відзначилась у серпні 1919 р. в боях з більшовицькими військами під час спільного походу українських армій на Київ.

У серпні 1920 р. Ю.Головінський став співзасновником Української військової організації.

1924-26 рр. керував “Летючою бригадою”, яка здійснила ряд збройних акцій проти польських державних установ у відповідь на антиукраїнські заходи польського уряду.

В жовтні 1926 р. заарештований польською поліцією, більше року провів у польських слідчих тюрмах.

У червні 1930 р. на Празькій конференції ОУН-УВО призначений Крайовим провідником ОУН на Західноукраїнських землях і Начальним командантом УВО.

20.9.1930 р. Ю.Головінський був заарештований. За офіційною версією польських властей Ю.Головінський був убитий “при спробі втечі”. Поховано Ю.Головінського на цвинтарі В.Глібович.

Секретаріат ОУН

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.