З ініціативи Івано-Франківського обласного націоналістичного громадсько- політичного об’єднання «Національний вибір» та провідних його структур місцевої обласної та міської ОУН 1 листопада на перетині вулиць Мельника та Сахарова в м.Івано-Франківську було посвячено місце та символічний камінь, на якому згодом буде споруджено пам’ятник Провіднику ОУН полковнику армії УНР Андрію Мельнику. Цю духовну місію виповнив о.Арсен Панчак від церкви Зіслання Святого Духа м.Івано-Франківська УГКЦ.

«Відновлюється історична справедливість не тільки щодо постаті другого Голови ОУН, а передусім – до усього етапу національно-визвольного руху, який пов’язаний з діяльністю Української Військової Організації та Організації Українських Націоналістів» – наголосив у своєму зверненні Голова ОУН Богдан Червак, яке за дорученням нинішнього керманича націоналістів зачитав на урочистому вічі ведучий і модератор цього заходу Голова Івано- Франківської міської ОУН та заступник Координатора ІФОНГПО «Національний вибір» Микола Сулятицький. «Важливо, що пам’ятник полковнику Андрію Мельнику буде споруджено саме в Івано-Франківську, де вже височіють монументи іншим лідерам українського націоналістичного руху – полковнику Євгену Коновальцю та Степану Бандері і якнайкраще символізуватиме єдність українських націоналістів, до якої наполегливо закликав Андрій Мельник» – зрезюмував у своїй відозві до Івано-Франківської громади друг Б.Червак.

Грунтовно і багатогранно постать оунівського провідника у своєму виступі представив Народний депутат України Юрій Тимошенко, який не тільки з притаманною йому відкритістю і щирістю вболіває за єдність нації, але й повсякчас із мудрістю парламентарія-патріота повсякчас допомагає націоналістам краю у всіх їхніх починаннях.

Про необхідність цілковитого порозуміння між українськими патріотичними і, зокрема, націоналістичними структурами у своїх виступах мовили Голова Івано-Франківської обласної ОУН Зеновій Остап’як, очільник Івано- Франківської міської «Свободи» та кандидат на посаду міського Голови Івано- Франківська Руслан Мацінків, Голова обласного «Правого сектора» Андрій Подільський, Голова станиці Галицького братства вояків УД УНА «Галичина» Михайло Мулик (нещодавно відсвяткував своє 95-ліття) та завше палкий у своїх патріотичних промовах письменник, журналіст, друг-оунівець Микола Симчич. Останній велемайстерно прорецитував неабияк актуальний і в нинішні часи вірш про Андрія Мельника, який вперше прозвучав майже десять років тому на відкритті пам’ятника Андрію Мельнику у с.Воля Якубова на Львівщині. Про невідомі сторінки із життя Провідника мовили члени родини А.Мельника – небіж Констянтин Кобрин та його дружина Любомира Джанджалас.

Гімн Організації Українських Націоналістів, патріотичні пісні та духовний гімн «Боже Великий, єдиний» прозвучали у виконанні аматорського хорового колективу «Золота заграва» (більшість учасників якого є членами Івано- Франківської ОУН) під орудою художнього керівника Богдана Парумби – неабияк ідейно та естетично доповнили захід.

Хочеться відзначити наполегливу працю в реалізації цієї ідеї Координатора ІФОНГПО «Національний вибір» Богдана Юращука, Голову Івано- Франківської обласної ОУН Зеновія Остап’яка, Секретаря Об’єднання Юрія Гудчака, Голову Івано-Франківського міського КУНу Євгена Щупака, Директора ГО «Івано-Франківське міське громадське об’єднання «Українська справа» Ярослава Гулика.

Незабаром Департаментом містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради буде оголошено конкурс проектів скульптурних композицій, після якого, віримо, в швидкому часі наше місто отримає гідний з мистецької точки зору постамент, яким пишатиметься не лише Прикарпаття, але і вся Україна.

Микола Сулятицький,

Голова Івано-Франківської міської ОУН,

заступник Координатора ІФОНГПО «Національний вибір»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.