13 грудня в с.Воля Якубова Дрогобицького району на Львівщині відбулися урочистості з нагоди 125 роковин народження Андрія Мельника – військового і політичного діяча, полковника армії УНР,  одного з найближчих соратників Євгена Коновальця, організатора формації Січових Стрільців у Києві, голови Проводу ОУН.

Вранці у місцевому храмі відбулося недільне Богослужіння, у якому взяли участь голова облдержадміністрації Олег Синютка, депутат обласної ради  Михайло Задорожний, голова райдержадміністрації Максим Лісогор, голова районної ради Михайло Сікора, інші посадовці, громада села.

Від храму процесія вирушила до Меморіалу Андрія Мельника. Тут після урочистого відкриття віча, яке відкрили ведучі Марія Головкевич і Іван Сех, спільного виконання Державного Гімну України, єпископ Самбірсько-Дрогобицький УГКЦ владика Ярослав (Приріз) разом зі священиками відслужив панахиду пам’яті Андрія Мельника та всіх славних синів і дочок України, які віддали за неї своє життя.

Голова ОУН Богдан Червак, Народний депутат України Богдан Матківський, Олег Синютка, Михайло Задорожний, Максим Лісогор, Михайло Сікора, громадські і політичні діячі поклали квіти до Меморіалу Андрія Мельника.

Голова облдержадміністрації Олег Синютка, звертаючись до учасників урочистого віча, сказав: “Сьогодні тут, на цій землі, яка дала світові легендарного  полковника  Андрія Мельника, мусимо, сказати, що ми є всі разом, єдині. Бо тільки разом ми зможемо вибороти ту Україну, за яку боролися Андрій Мельник, Євген Коновалець, Степан Бандера. Тут ми мусимо виплекати паросток єднання, і довести світові, що ми є нація переможців”.

Народний депутат України Богдан Матківський відзначив велику роль Андрія Мельника і січового стрілецтва, які в боротьбі за Українську державу стояли на смерть, відстоювали ідеологію державотворення, яка сьогодні передалася нам.

“Ми змогли зберегти цю іскорку національного духу, яка сьогодні спалахнула яскравим полум’ям у наших серцях, яке намагається затоптати московський чобіт, – сказав народний обранець. – Хлопці, не жаліючи себе, нині борються з російським окупантом. Але, завдяки Мелькові й іншим борцям за волю України, вже не тут іде війна, а на Сході України. Пам’ятаймо наших героїв”.

Голова райдержадміністрації Максим Лісогор закликав присутніх на прикладі славних героїв виховувати підростаюче покоління.

Сповненим хвилювання за майбутнє Української держави був виступ секретаря Дрогобицької станиці Братсва ОУН-УПА Анни Рудник, яка передала громаді український прапор від патріотів Дніпропетровщини.

Слово мали голова районної ради Михайло Сікора, заступник Дрогобицького міського голови Олег Дукас.

Учасник Майдану Гідності, героїчної боротьби на сході України, “кіборг” Артур Іванько запевнив, що молоде покоління, виховане на ідеалах своїх героїчних предків, понад усе цінує свободу, любов до рідної Вітчизни, яку сьогодні доводиться боронити від лютого ворога. Йому в унісон звучав виступ бійця батальйону ім. генерала С.Кульчицького НГУ Максима Перев’язка.

Заповіт Андрія Мельника пригадав Голова ОУН Богдан Червак. Він вручив грамоти патріотам, які прилучилися до спорудження пам’ятника Андрієві Мельнику в його рідному селі. Двотомник, присвячений Митрополиту Андрею Шептицькому Б. Червак вручив Марії Головкевич, яка всі свої сили вкладає у справу збереження пам’яті, вивчення та поширення патріотичної спадщини Андрія Мельника.

У канву урочистого віча органічно вплелися стрілецькі та повстанські пісні у виконанні народного чоловічого вокального ансамблю «Ясени», авторські твори барда Лілії Кобільник. Вірш, присвячений Андрію Мельнику, прочитала Оксана Кінка.

Завершилася урочистість спільним виконанням духовного гімну України “Боже великий, єдиний…”.

Опісля всі присутні мали змогу скуштувати смачний стрілецький куліш від дрогобицьких волонтерів.

***

12 грудня, в приміщенні Українського Товариства охорони пам’яток відбулася Урочиста академія з нагоди 125-річчя від дня народження полковника Січових Стрільців, голови ОУН Андрія Мельника. У пам’ять про українського державного і політичного діяча пролунали повстанські пісні, а також доповіді та пісні українських націоналістів. Також з цієї нагоди відкрили й біографічну виставку “Андрій Мельник. 1890-1964”.

***

В Музеї Української революції 1917-1921 років, що розташований в колишньому будинку Української Центральної  Ради (Володимирська, 57) в межах ювілейних заходів в Музеї підготовлено документально-речову виставку. Особливістю виставки є те, що тут не використано виключно оригінальні речі і документи, особисті речі А. Мельника, його рукописи, фотографії, поштівки, книги тощо. Особливу зворушливо виглядає сіренька грудочка землі, яку привезли А. Мельнику з України в кінці Другої світової війни члени похідних груп. Про виставку говорити важко, краще подивитися. Відкриття відбулося 9 грудня.

Перед початком круглого столу присвяченого 125-літтю полковника А. Мельника. До Музею завітав святійший патріарх Філарет, його супроводжували священиники та представник громадського об’єднання «Спільна справа» І. Мельник. Оглянувши виставку, патріарх Філарет провів розмову зі співробітниками Музею та залишив запис у книзі почесних відвідувачів.

Далі розпочався круглий стіл за участю відомих науковців та дослідників життя і діяльності А. Мельника. Вільних місць практично не було, особливо приємно було бачити ліцеїстів Київського військового ліцею ім. І. Богуна з їхньою викладачкою історії.

Відкрив круглий стіл завідувач Музею О. Кучерук, тема його виступу “Проблеми дослідження життя і діяльності полковника Андрія Мельника”. Доповідач звернув увагу на окремі малодосліджені періоди життя А. Мельника, розповів про нові факти і обставини його життя.

М.Ковальчук, який досліджує військову історію доби Української революції у доповіді «Військова діяльність А. Мельника в армії УНР (1917-1920 рр.). привернув увагу присутніх до цього насиченого і важливого періоду життя А. Мельника. Продовжуючи, С. Кот повноцінно розкрив складну тему: «А. Мельник і політика ОУН в час Другої світової війни». Інформативною і цікаво була доповідь Ю. Черченка «Документи А. Мельника в Архіві ОУН», завершив групу доповідей  В. Яблонський з темою «Державний центр УНР в екзилі і ОУН».

Присутні в дискусії змогли висловити своє ставлення і думки, а також  відповіді на свої, інколи не прості, запитання.

Підсумовуючи, зазначимо, що виставка продовжує діяти, її і Музей Української революції 1917-1921 років можна відвідати щодня крім суботи і неділі від 10 до 17 години.

За матеріалами ЗМІ

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.