30 серпня 2019 року в Житомирі ОУН і ВО “Свобода” вшанували пам’ять борців за волю України Миколи Сціборського та Омеляна Сеника. Сьогодні виповнюється 78 років з дня трагічної загибелі героїв.
До могили провідних діячів ОУН, що на території Свято-Преображенського кафедрального собору, житомирці поклали квіти.
«Саме Житомир став колискою творця одного з найвизначніших ідеологічних здобутків всього українського народу, творця “Націократії” ‒ Миколи Сціборського. Все своє життя він присвятив боротьбі за Велику Україну. Безперечно, його самовідданість та самопожертва є гідним прикладом для сучасників.
30 серпня 1941 року Миколу Сціборського та його побратима Омеляна Сеника було вбито.
Рука вбивці перекреслила життя націоналістів, вірних синів свого народу. Проте досі нікому не вдалося і не вдасться перекреслити їх ідеї, які несуть у серцях сотні тисяч українців», ‒ наголосила очільниця Житомирської міської організації ВО «Свобода» Марія Бовсуновська.

Перед присутніми виступив провідник Житомирської обласної організації ОУН Андрій Іванюк.

30 серпня 1941, в Житомирі було вбито двох провідних діячів ОУН, членів Проводу Українських Націоналістів (ПУН) – сотника Омеляна Сеника та полковника Миколу Сціборського. Цей злочин було скоєно на Гімназичній вулиці

Й до цих пір дискутується, де саме було вчинено замах на українських націоналістів, що стався по завершенні наради обласної поліції, на якій Сеник і Сціборський були присутні. Після наради обидва рушили до свого тимчасового помешкання в місті. Коли вони приблизно о 19.30 повернули з Великої Бердичівської (з початку окупації – Герінгштрассе) на Гімназичну вулицю (з 1926 – І. Франка), на них було вчинено збройний напад. Від кулі в спину Сеник помер на місці, а Сціборський, обернувшись на звук пострілу, отримав від убивці дві кулі – в обличчя і шию. Тяжкопораненого, його відвезли в першу міську лікарню, терміново прооперували, але він помер, так і не прийшовши до тями. Вбивця при спробі втечі був застрелений німецьким жовніром, який у цей час проходив нібито випадково повз.

Орган ОУН, житомирська газета «Українське слово», місцем вбивства однозначно назвала саме Гімназичну вулицю.

Секретаріат ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.