09 червня 2021 року Національний банк України вводить в обіг пам’ятну монету “Євген Коновалець”.Пам’ятна монета “Євген Коновалець” номіналом 2 гривні, продовжує серію “Видатні особистості України”, вона присвячена військовому і політичному діячеві, особистості, що символізує спадковість української національно-визвольної боротьби, – Євгену Михайловичу Коновальцю.

Є. Коновалець – полковник Армії Української Народної Республіки, командант Української військової організації, голова Проводу українських націоналістів, голова Організації українських націоналістів – політичного руху, який ставив за мету розбудову незалежної Української держави на всіх українських етнічних землях. Він розбудував січову формацію у полк Січових Стрільців, який був найорганізованішою та найдисциплінованішою частиною Армії УНР.

Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, маса – 12,8 г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 35 000 штук. Гурт монети – рифлений.На аверсі монети розміщено: на тлі калинової гілки, яка обрамлює монету ліворуч, – малий Державний Герб України (угорі), праворуч від якого напис УКРАЇНА; по центру, на дзеркальному тлі, – фалеристична пам’ятка часів визвольних змагань у вигляді монограми з двох літер “С”, переплетених гілкою червоної калини, – відзнака “Стрілецька Рада”; праворуч від якої – слова Є. Коновальця: …БУДЕМО/ МАТИ СИЛУ,/ ТОДІ ВИЙДЕМО/ ПОБІДНО/ З НАЙГІРШОГО/ ЛИХОЛІТТЯ/ І ЗДОБУДЕМО/ ВСЕ, ЩО НАМ/ ТРЕБА. та його факсиміле; унизу: номінал монети – 2 ГРИВНІ та рік карбування монети – 2021; логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (ліворуч від фалеристичної пам’ятки).

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображено стилізований портрет Євгена Коновальця, ліворуч від якого напис ОУН та стилізований тризуб з мечем; праворуч написи: ЄВГЕН КОНОВАЛЕЦЬ (півколом), роки життя 1891 – 1938 (унизу).

Художники: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Скульптор – Володимир Атаманчук.

Програмне моделювання – Юрій Лук’янов.

Національний банк України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.