14 червня 2021 року о 14.00 в Національному музеї історії України (МІСТ) відкриється виставка «Щиро Ваш. Євген Коновалець», присвячена 130-й річниці від дня народження однієї з найвизначніших і водночас найзагадковіших постатей у історії України XX ст. Організатор Корпусу Січових Стрільців – найбоєздатнішого підрозділу у складі Армії УНР, командант Української Військової Організації, Голова Організації Українських Націоналістів, Євген Коновалець прожив життя, сповнене небезпек, ризику, таємниць. Деякі з них розкриємо на цій виставці.

Відвідувачам будуть представлені матеріали з фондових колекцій музею та Фундації імені Олега Ольжича: документи та особисті речі Євгена Коновальця (зокрема, власноручні рукописи його творів, речі із родинного архіву діяча, листи матері до Євгена Коновальця, паспорт, виданий йому незалежною Литвою). Також на виставці експонуватимуться артефакти, пов’язані зі здійсненим спецгрупою НКВД терористичним актом, жертвою якого став Євген Коновалець. Це, зокрема, адресована йому телеграма терориста Судоплатова, який діяв під псевдо Валюх, годинник, який був на руці лідера ОУН у день його загибелі, ручка та портсигар Євгена Коновальця, його посмертна маска, документи та світлини, пов’язані із похороном діяча у травні 1938 року в Роттердамі (Нідерланди). Відвідувачів неодмінно зацікавить розроблена Миколою Сціборським схема організаційної структури ОУН, цінна фалеристика, рідкісні світлини, унікальна підбірка тогочасних часописів, на шпальтах яких висвітлювалися деталі здійсненого агентами Сталіна вбивства голови ОУН.

Усі експонати – оригінальні, частина документів, речей та матеріалів експонується вперше. Куратор виставки – Олександр Кучерук. Додаткова інформація за телефоном +38 044 278 48 64

P.S. О 12.00 відбудеться покладання квітів до меморіальної дошки Євгену Коновальцю на вулиці Січових Стрільців, 24

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.