«Від Сагайдачного – до Мельника – до героїв сьогоднішнього дня», – так можна означити історичну палітру нового фестивалю історичної пісні та поезії «ШАБЕЛИНА», який відбудеться 12-13 вересня. Місце для його щорічного проведення пов’язане з іменами двох українських героїв різних епох, які народилися на Львівщині: гетьман Петро Сагайдачний, уродженець с. Кульчиці Самбірськкого району та один із організаторів Січових Стрільців, Голова ОУН Андрій Мельник, народжений у селі Воля Якубова Дрогобицького району.
Всеукраїнський фестиваль історичної пісні та поезії «ШАБЕЛИНА» організовується з метою популяризації давньої та новітньої історії України, створення сюжетів героїчних постатей в пісенній та поетичній творчості, підтримки сучасної української пісні та поезії історичного спрямування.
Одним із лейтмотивів фестивалю є гасло: єднаймося зі сходу – до заходу! Фестивальне дійство відбуватиметься в унікальному за своїм географічним ландшафтом місці – зоні зеленого туризму «Слобода Раковець» на околиці Волі Якубової. Основна цільова аудиторія – молодь! Саме тому серед учасників фестивалю – відомі сучасні рок-гурти, виконавці, а серед глядачів – представники скаутських організацій, молодіжні активісти, талановита юнь Львівщини, для якої буде проведено майстер-класи з естрадно-виконавського та літературного мистецтва, які проведуть відомі гості фестивалю.
Програма «ШАБЕЛИНИ» насичена й багатогранна! Вона передбачає два кількагодинних концерти за участі відомих музикантів, співаків, поетів із різних регіонів України. Глядачі на просторих локаціях козацької «Слободи Раковець» матимуть змогу почути історичні пісні, вірші, переглянути виставку художників на історичну тематику. В програмі також: історичні реконструкції подій часів Сагайдачного та Мельника. Локація «Тіні незабутих предків» біля вечірньої ватри збере в коло поетів, які мають у своїх творах історичні сюжети, оповіді про українських героїв.
Засновник фестивалю «ШАБЕЛИНА», автор ідеї та мистецького бренду – ТОВ «Готельно-санаторний комплекс «Карпати», м. Трускавець.

П О Л О Ж Е Н Н Я
про Всеукраїнський фестиваль історичної пісні та поезії
«ШАБЕЛИНА»

І. Загальні положення

1.1 Всеукраїнський фестиваль історичної пісні та поезії «ШАБЕЛИНА»
організовується з метою популяризації давньої та новітньої історії України, створення сюжетів героїчних постатей в пісенній та поетичній творчості, підтримки сучасної української пісні та поезії історичного спрямування.
1.2. Основні завдання фестивалю:
а) залучення українських авторів та виконавців, передовсім молоді, до
написання та виконання високохудожніх творів на історичну тематику;
б) популяризація мистецьких творів, які пробуджують почуття патріотизму, додають знань про різні періоди історичного минулого та сьогодення української держави, вселяють гордість за наших героїв,
повертають забуті події, імена в літопис України;
в) виявлення нових талантів та надання їм можливості реалізувати свої творчі здібності в культурно-мистецькому просторі України;
г) привернення уваги державних, громадських організацій та
комерційних структур до історичної спадщини українського народу;
д) через залучення учасників з інших країн світу, української діаспори, які у своїй творчості сповідують історичні теми нашого народу, прагнути до набуття фестивалю «ШАБЕЛИНА» міжнародного статусу.
1.3. Засновником фестивалю «ШАБЕЛИНА», автором ідеї та мистецького бренду є ТОВ «Готельно-санаторний комплекс «Карпати», м. Трускавець (далі – Засновник).
1.3. Співорганізатори фестивалю: Львівська обласна рада, Львівська ОДА, Дрогобицька районна та міська ради, Дрогобицької ОТГ, Трускавецька міська рада Трускавецької ОТГ, Національна спілки письменників України, Всеукраїнська творча спілка «Музичний батальйон», Творча спілка «Асоціація діячів естрадного мистецтва України», меценати та благодійники (далі – Співорганізатори).
1.4. Фестиваль «ШАБЕЛИНА» проходить щорічно, починаючи з 2021 року. Його формат передбачає можливість проведення конкурсної частини з різних видів та жанрів українського мистецтва про що повідомляється учасникам заздалегідь.
1.5. Дата проведення 1-го Всеукраїнського фестивалю історичної пісні та поезії «ШАБЕЛИНВ» у 2021 році: 18-19 вересня. Перший фестиваль відбувається без Умов конкурсної програми зі збереженням трьох видів мистецтва: пісенна творчість, поетична творчість, образотворче мистецтво, у кожному з яких буде визначено лауреатів.
1.6. Постійне місце проведення фестивалю с. Воля Якубова (урочище «Слобода Раковець»), Дрогобицький район, Львівщина – батьківщина одного із провідників ОУН Андрія Мельника.

II. Оргкомітет фестивалю

2.1. Для проведення фестивалю Засновник створює організаційний
комітет (далі – Оргкомітет).
До складу Оргкомітету входять представники Засновника, державних,
громадських організацій, відомі діячі культури і мистецтв України.
Положення, умови, персональний склад Всеукраїнського оргкомітету та інші протокольні документи затверджуються Засновником.
Засновник та Оргкомітет можуть щорічно доповнювати положення та умови фестивалю, змінювати їх в залежності від обставин і можливостей його організації та проведення.
2.2. Оргкомітет є основним керівним органом фестивалю, який:
а) затверджує концепцію та програму фестивалю, дату і місце його
проведення, склад журі фестивалю;
в) здійснює реалізацію усіх заходів з підготовки та проведення етапів
фестивалю.

III. Види та жанри мистецтв і критерії оцінки учасників фестивалю
.
3.1. Оргкомітет фестивалю додатково розробляє умови конкурсної програми, яка подається у додатку до Положення.
Фестиваль «ШАБЕЛИНА» проводиться за такими видами мистецтв:

Музичне та естрадне мистецтво:
-вокально-хоровий жанр.
-хореографічний жанр,
-авторська пісня,
-художнє читання.
Образотворче мистецтво:
-живопис,
-скульптура.
Літературна творчість:
-поезія,
-мала проза.
Кожна з номінацій передбачає одне призове місце. Оргкомітет залишає за собою право збільшувати кількість призових місць та нагороди для учасників фестивалю.
3.2. Визначення переможців фестивалю здійснюється за такими
критеріями:
-майстерність виконання;
-професіоналізм;
-оригінальність;
-образність рішення;
-художня значимість.

IV. Умови проведення фестивалю

4.1. У фестивалі можуть брати участь митці, літератори, художники та
мистецькі колективи з України та інших країн за погодженням із Засновником та Оргкомітетом Фестивалю.
4.2. Фестиваль проводиться щороку в два етапи:
I-й етап (підготовчий):
– оголошення дати проведення фестивалю, умов надсилання
конкурсних робіт для відбору, оприлюднення умови для участі у
фестивалі під час заключного етапу.
II-й етап (заключний):
– проведення гала-концерту на кораблі «козацька чайка», літературних читань біля кострища локації «Тіні незабутих предків», виставки мистецьких творів на території зони зеленого туризму
оздоровчого комплексу «Слобода Раковець».

V. Нагороди фестивалю

5.1. Оргкомітет за підсумками роботи журі пропонує Засновнику
та Співорганізаторам кандидатури для відзначення нагородами і відзнаками переможців фестивалю.
5.2. Учасники фестивалю отримують Дипломи та інші спеціальні нагороди Співорганізаторів.
5.3. Переможці отримують дипломи Лауреата із статуеткою – символом фестивалю, інші нагороди Співорганізаторів, державних установ і громадських організацій, об’єднань, благодійних фондів та меценатів.
5.4. В рамках фестивалю можуть встановлюватися заохочувальні премії, призи та інші відзнаки (нагородження ними погоджується з Оргкомітетом фестивалю).

VI. Фінансування Фестивалю

6.1. Фінансування фестивалю проводиться за рахунок коштів місцевих
бюджетів, Засновника фестивалю, Співорганізаторів, спонсорів, благодійників, грантових програм та інших
джерел, не заборонених чинним законодавством.

VII. Інформаційна підтримка фестивалю

7.1. Інформаційна підтримка фестивалю здійснюється українськими та зарубіжними ЗМІ, які підтримують мету цього фестивалю, зокрема:
телеканали: «5-й», «Еспресо», «Культура», «М-2»; НСТКУ (дирекція
українського радіо), «Радіо-рок», «Емігрантське радіо-ФМ; газети: День»,
«Україна молода», «Літературна Україна», «Українська літературна газета», «Франкова криниця», інтернет-ресурси Засновника, меценатів і благодійників.

VІІІ. Заключні положення

Це положення, затверджене Засновником Всеукраїнського фестивалю історичної пісні та поезії «ШАБЕЛИНА», є підставою для створення Оргкомітету та початку його роботи щодо проведення означеного фестивалю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.