Чернівецькому міському голові
КЛІЧУКУ Р.В.

Шановний Романе Васильовичу!

22 серпня 2021 року в Парижі на 96-му році пішов із життя останній учасник Похідної групи ОУН «Буковинський курінь» Орест Білак.
Орест Білак народився у 1925 році в селі Багна на Вижниччині. У 1941 році, коли на Буковину увірвалася Друга світова війна, він,16-річний хлопчина з села Рівня, нині територія Вижниці Чернівецької області, вступив до «Буковинського куреня», щоб боротися проти більшовиків, відстоювати ідеали самостійної України. До цього добровольчого формування входило близько 750 осіб, переважно молодих людей: селян, робітників, студентів, митців, адвокатів, лікарів, учителів.
У жовтні 1941 року «Буковинський курінь» з боями дійшов до Києва, де його бійці склали присягу на вірність Українській Національній Раді, утвореної ОУН як передпарламент майбутньої Української держави.
Після розгрому нацистами підпілля ОУН у Києві і страти Олени Теліги у лютому 1942 року, покинув Україну і воював на боці французьких сил Опору. Як згадував сам, «воював за незалежність Франції і славу України».
Орест Білак пройшов неймовірно важкий шлях через всю Україну, Білорусь, Францію та Німеччину, воював у складі французького Іноземного легіону, втративши в результаті поранення ногу. Французи 77 років із пошаною називали його «Українець».
У 1995 р. відвідав Україну і домагався встановлення у Чернівцях пам’ятника героям «Буковинського куреня».
Пан Орест має чимало бойових нагород від Французької держави, зокрема єдиний з буковинських ветеранів війни має орден Почесного легіону (найвища нагорода у Франції, заснована ще Наполеоном Бонапартом, яку присуджує президент республіки), медаль «Подяка нації», Воєнний хрест 1939-1945 із позолоченою пальмовою гілкою.
Своїх дітей він виховав у любові до рідної землі. У 2014 році всесвітньо відомий фотограф-митець Юрій Білак, син стрільця Буковинського куреня, вирушив на схід України, щоб створити серію світлин, присвячених героям російсько-української війни. Його фото за сюжетом Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря» відоме кожному українцеві.
З метою відновлення історичної справедливості щодо борця за волю України Ореста Білака та гідного вшанування пам’яті героїв «Буковинського куреня», звертаюся до Вас, шановний пане Голово, ініціювати перейменування однієї з вулиць Чернівців на його честь.
Сподіваюся на розуміння і підтримку.
З повагою
Богдан ЧЕРВАК,
Голова ОУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.