Президенту України

Володимиру Зеленському

Високоповажний пане Президенте, починаючи з 1996 року багато відомих в Україні та за її межами державних і громадсько-політичних діячів зверталися до президентів України щодо присвоєння звання Героя України нескореному сотенному УПА Мирославу Симчичу.

На це звернення, на жаль, позитивно не відреагували.

Двадцятирічним юнаком, закінчивши старшинську школу Української Повстанської Армії, вояк Симчич (псевдо «Кривоніс») протягом шести років захищав рідну землю від німецько-фашистських та московських окупантів, провівши 40 переможних боїв.

Найуспішніший бій Симчича – «Кривоноса» був біля містечка Космач, на Івано-Франківщині.

Тоді сотня УПА розгромила полк НКВД під командуванням двічі Героя Радянського Союзу генерал-майора Дергачова, який перед тим керував операцією-геноцидом – виселенням кримських татар з Криму. Цей бій, в якому був знищений генерал Дергачов і більше 400 енкаведистів, досі вивчають в західних військових академіях як свідчення неперевершеної партизанської тактики.

Тридцять два з половиною роки перебував в московських катівнях наш співвітчизник, захисник рідної землі – після того, як його, важко пораненого, схопили енкаведисти. В сталінських і брежнєвських концтаборах за мужню і чесну поставу пана Мирослава любили товариші по боротьбі, для ув’язнених він був моральною підтримкою, і навіть табірна адміністрація була змушена ставилася до нього з повагою.

Коли майже після 33-річної каторги його, фізично ослабленого, але нескореного духовно, запитували, чи має «якісь претензії до радянської влади», славний вояк «Кривоніс» з притаманним йому гумором сказав: «Поверніть автомат, пістолет і дві гранати, які вдалося вам забрати у мене, раненого, непритомного, під час арешту».

У жорстоких тривалих двобоях нагородою для Мирослава Симчича була воля народу, який він безмежно любив. І за цю любов до Бога і України Господь віддячив – подарував йому таке довге життя.

Сьогодні, коли Збройні Сили України, захищаючи незалежність України, знищують московських окупантів, присвоєння звання Героя України сотенному УПА Мирославу Симчичу стане виявом історичної і національної справедливості, зміцнить бойовий дух українців, наблизить нас до перемоги у війні з Московією.

З повагою

Богдан Червак,

Голова ОУН