Президенту України

Зеленському В. О.

 Шановний пане Президенте!

 Резонансною подією у суспільстві стало захоронення у Києві, на Аскольдовій Могилі Героя України Дмитра Коцюбайла (позивний – Да Вінчі).

Безумовно, могила Героя, який віддав своє життя за незалежність і соборність України, відтепер стане місцем, де українці, що проживають в Україні та за її межами, віддаватимуть шану великому сину українського народу, а також усім загиблим у війні з московією.

Особливе значення має місце поховання героя – Аскольдова Могила, яка зберігає історичну пам’ять про витоки української державності, починаючи від князя Аскольда, Рівноапостольної княгині Ольги, Рівноапостольного князя Володимира Великого, завершуючи Героями Крутів та Героями українсько-московської війни – Марка Паславського, Андрія Юрги, Василя Кіндратського, учасниками Дебальцевської операції (2015 рік).

Водночас у суспільстві відбувається дискусія щодо місцевості, де можна було б спорудити Пантеон Героїв. Верховна Рада України ухвалила постанову № 97-VIII «Про увіковічненя пам’яті Героїв України, які віддали своє життя за свободу і незалежність України», якою передбачено створення у Києві Українського національного пантеону (Меморіального комплексу).

Після поховання на Аскольдовій Могилі Дмитра Коцюбайла (позивний Да Вінчі), на мою думку, саме ця місцевість має стати основним полем почесних поховань українців різних поколінь, які віддали своє життя за незалежність України, могили яких розкидані у світі, наприклад – Івана Мазепи, Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Андрія Мельника, Степана Бандери та інших.

Звертаюся до Вас, шановний Володимире Олександровичу, з проханням підтримати пропозицію щодо створення Пантеону Героїв на Аскольдовій Могилі.

 З повагою

Богдан ЧЕРВАК,

Голова ОУН