Московсько-українська війна, численні приклади жертовного героїзму українців, які віддали своє життя за незалежність і соборність України у ХХ і ХХІ сторіччі, спонукали до ухвалення рішення про створення Національного пантеону героїв. На часі також визнання на офіційному рівні Дня Героїв, – що нагадує про історичну тяглість нашої екзистенційної боротьби з одвічним ворогом і найвищу жертву, жертву Крові героїв. День, який вже понад 72 роки відзначається в українському світі в день героїчної смерті Євгена Коновальця. Полковник і перший голова ОУН Євген Коновалець загинув 23 травня 1938 року в Роттердамі внаслідок терористичного акту, здійсненого співробітником НКВД Судоплатовим. Наказ ліквідувати Коновальця віддав особисто Сталін.

Могила Провідника ОУН лишається не лише місцем поховання видатного українця, а й місцем, що символізує цілий етап боротьби українського народу за свою незалежність. Могила Євгена Коновальця у Роттердамі завжди вважалася тимчасовою, оскільки присутні на похоронах присягалися, що як тільки буде відновлена державна незалежність України, його прах перепоховають на рідній землі.Євген Коновалець завжди сприймався як загальнонаціональний лідер. Він був відомим не тільки політичним, а передусім державним діячем. Коновалець був одним з тих, з ким символізувалася Українська держава. Він належав до її керівництва, зокрема військової еліти, яка, на відміну від соціал-демократичного крила, закликала і була готова до військового спротиву московським окупантам. Відтак, звертаємося до Президента України ініціювати заходи із перепоховання Євгена Коновальця.

Євген Коновалець не належить якійсь партії, групі чи організації. Він належить українському народу, який неодмінно подбає про його належне і гідне вшанування.

Богдан Червак, Голова ОУН

Олег Медуниця, Голова ОУН (б)