Жіноче товариство імені Ольги Басараб та Олени Теліги  зареєстроване 25.09.2013 р. у Києво-Святошинському районному управлінні юстиції.

Мета Товариства:

  • утвердження в Україні державницьких принципів, ідеї сильної та незалежної Української держави;
  • патріотичне виховання Українського народу на прикладі життя і боротьби Ольги Басараб і Олени Теліги, метою якого є самовіддане служіння ідеалам української нації і української державності;
  • піднесення культурного рівня Українського народу, його добробуту;
  • збереження та примноження духовної спадщини Українського народу;
  • захист української мови, культури, природних багатств української землі;
  • захист прав і свобод українських жінок в Україні та поза її межами.

Основні напрямки діяльності Товариства:

  • громадсько-політичний: відстоювання інтересів Українського народу заради його безпеки та добробуту; сприяння залученню жінок до управління справами суспільства і держави;
  • юридично-правовий: захист прав і свобод українців, жінок, дітей, молоді в усіх галузях суспільного життя в Україні та поза її межами;
  • культурно-професійний: збереження та пропаганда національних цінностей в Україні та поза її межами, захист мови та культури Українського народу;
  • міжнародний: співпраця з міжнародними організаціями захисту прав і свобод людини та громадянина, з культурно-просвітницькими міжнародними організаціями, з жіночими міжнародними організаціями, з організаціями української діаспори;
  • інформаційний: поширення інформації про діяльність Товариства та його ідеї;
  • науковий: організація та проведення наукових конференцій, кругли столів, диспутів, лекцій, зустрічей (у т.ч. міжнародних) тощо.

Основні заходи Товариства:

29 листопада 2014 р. – організація та проведення у м. Києві Всеукраїнської конференції «Ольга Басараб: приклад мужності у боротьбі за Українську самостійну соборну державу», присвячену 125-ій річниці з дня народження Ольги Басараб (1889-1924).

Участь у Всеукраїнській конференції «Сестри по обидві сторони Збруча: історичний досвід жіноцтва Галичини та Наддніпрянщини», організованій Львівською ОО «Товариство імені Ольги Басараб», присвяченій 125-ій річниці з дня народження Ольги Басараб.

19 квітня 2016 р. у Національній спілці письменників  Товариство організувало та провело спільно з ОУН поетично-мистецький вечір «Поезія Олени Теліги мовами народів світу»  з нагоди 110 річниці від дня народження Олени Теліги – відомої української поетеси, публіцистки, діячки ОУН.

Від 2017 р. Товариство спільно з Організацією українських націоналістів щорічно організовує та проводить Всеукраїнський літературний конкурс імені Олени Теліги та Олега Ольжича. Переможці Конкурсу отримують звання лауреата та нагороджуються грамотами. Кращі конкурсні роботи входять до щорічного збірника Конкурсу.

У 2017 р. Товариство спільно з ОУН підготували та видали  збірку нарисів, есеїв, поезій про роль жінки у захисті Батьківщини від загарбників – «Українка: жінка-волонтер, жінка-герой». У виданні висвітлено кращі ідеї волонтерської діяльності, мужність українок та їхній вплив на хід історичних подій.

До 90-річчя створення ОУН у 2019 р. Товариство спільно з ОУН підготували та видали збірник нарисів про долі дружин Провідників ОУН – «Дружини Провідників», а саме, про Ольгу Коновалець, Софію Мельник, Катерину Кобилко-Штуль, Марію Квітковську, Ярославу Плав’юк, Ольгу Червак.

Товариство спільно з ОУН щорічно бере участь у організації та відзначенні пам»ятних дат народження та героїчної загибелі Ольги Басараб та Олени Теліги – покладання квітів, виступи діячів культури в Бабиному Яру 21 лютого та 21 липня.

Щорічно у Києві на Лук’янівському цвинтарі Товариство відзначає, спільно з ОУН, пам»ятну дату – 29 січні 1918 р. –  бою під Крутами, де загинули гімназисти та студенти, захищаючи м. Київ від російської навали.

Щорічно 23 грудня відбуваються вечори пам’яті присвячені героїчній загибелі  українських націоналістів Дмитра Данилишина та Василя Біласа 23 грудня 1932 р.

Щорічно Товариство бере участь у заходах відзначенні пам’ятних дат пов’язнаних з діяльністю ОУН.

Контакти:

Сторінка  соціальної мережі Facebook: Жіноче товариство імені Ольги Басараб та Олени Теліги:  https://uk-ua.facebook.com/basarab.teliha

nadiyabugai@gmail.com