За дорученням Голови ОУН Богдана Червака мала честь вручити відзнаку Організації Українських Націоналістів “Бойовий Хрест ОУН” журналісту, добровольцю, учаснику російсько-української війни, майору Національної гвардії України, моєму однокурснику і другу Віктору Ожогіну.
Відзнаку “Бойовий Хрест ОУН” засновано на початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну. Нею нагороджуються воїни, які проявили героїзм і мужність у захисті суверенітету Української держави. Зовні та й за своїм змістом ця відзнака відтворює Воєнний Хрест, яким були нагороджені свого часу очільники ОУН Євген Коновалець та Андрій Мельник. Відтепер “Бойовий Хрест ОУН” носитиме герой російсько-української війни Віктор Ожогін.
2014 року він добровольцем пішов на війну. Був командиром взводу Нацгвардії України, який брав участь у захисті Маріуполя. Його взвод називали журналістським, тому що командував бійцями журналіст і тому що опікувалася ним уся журналістська спільнота. Донька Анна, яка за допомогою сім’ї і друзів забезпечила Віктора бронежилетом та іншими необхідними бійцю речами, зрозуміла, що її батько зніме з себе і віддасть солдату броник, якщо той буде без нього. Тому бронежилетів треба було закупити на весь взвод. І ми гуртом збирали гроші і на бронежилети, і на прилади нічного бачення, і на евакуаційний транспорт…
Після демобілізації повернувся до журналістики. А вже 24 лютого 2022 року Віктор був у військкоматі. Йому відмовляли кілька разів, бо на момент широкомасштабного вторгнення Ожогіну виповнилося вже 64 роки. Військкоми вважали його старим для війни, Віктор же мав іншу думку: воювати мають досвідчені, нехай і літні люди, так ми збережемо молоді життя і генофонд нації. В черговий свій візит до військкомату Ожогін просто виправив у військовому квитку свою дату народження – з 1958 на 1968. За ці два роки і три місяці війни в житті командира роти Нацгвардії України були бої за Рубіжне, Сєверодонецьк, Слов’янськ, Краматорськ, Ізюм, Лиман, Бахмут, Кремінну… Коли його поранили вдруге, бійці шість кілометрів несли свого командира на руках. Він довго лікувався в госпіталях, а потім знов повернувся у військо. Нагороджений орденом “За мужність” третього ступеню.
Вручати “Бойовий Хрест ОУН” Віктору Ожогіну планував Голова ОУН Богдан Червак. Але на момент приїзду Віктора у Київ у Червака відбувалась презентація книги в Луцьку.
З Юрій Бондар було погоджено, що під час Журналістської весни, на яку власне і їхав Ожогін з відпустки, я вручу цей орден герою, але й тут
все пішло трішки не за планом – Віктор не встиг з поїзда на офіціоз. Втім вручення все ж таки відбулося – у колі однокурсників-журналістів. Подивіться, як завзято працюють фотокамери їхніх смартфонів.
Вітаємо тебе, Вікторе! Живи довго і щасливо у вільній Україні!
Героям слава!
Світлано БОЖКО