11 червня 2018 року о 13 год. 00 хв. біля меморіальної дошки, встановленої на будинку по вул. Льва Толстого, 15, відбудеться вшанування пам’яті видатного сина українського народу, визначного українського громадсько-політичного діяча, чільного діяча ОУН, відомого поета і вченого-археолога Олега Ольжича (справжнє прізвище Олег Кандиба; 1907-1944).
З початком німецько-радянської війни О. Ольжич на чолі перших похідних груп ОУН прибуває в Україну й очолює націоналістичне підпілля в Києві. З його ініціативи у столиці розпочинається розбудова українського політичного і культурного життя. Постає Українська національна Рада як майбутній парламент незалежної України. Починає виходити газета «Українське Слово», організовуються інші українські інституції. Однак, нова дійсність не дозволила утворити самостійну українську державу.
Українські націоналісти для німців становили явну загрозу, репресії щодо націоналістів і взагалі свідомих українців прокотилися Україною.
25 травня 1944 року О. Ольжича було заарештовано на приватній квартирі у Львові, на вул. Личаківській, 32, в помешканні літературознавця Р. Маланчука.
Після арешту О. Кандибу доставили в табір смерті Саксенгаузен. У концтаборі О. Кандибу поселяють в спеціальний блок для найнебезпечніших і найважливіших злочинців. де на той час уже утримувався весь провід ОУН: у казематах перебували А. Мельник, С. Бандера, Я. Стецько, І. Габрусевич, та інші.
Там сиділи також син Сталіна Я. Джугашвілі, небіж Молотова Григорій, латиський міністр оборони генерал Дамбітіс, румун Горія Сіма, французький міністр Рібо, соціаліст Ленон Блюм.
10 червня 1944 року після жорстоких катувань загинув вірний син українського народу Олег Олександрович Кандиба. Фашисти боялися О.Ольжича навіть мертвого, а тому тіло героя було наказано спалити у крематорії.
У заході візьмуть участь Голова ОУН Богдан Червак, члени Проводу Українських Націоналістів, члени Київської міської організації ОУН, членкині Жіночого товариства імені Ольги Басараб і Олени Теліги.
Запрошуємо всіх бажаючих та засоби масової інформації взяти участь у заході.

Леонід ОСИПЧУК,

провідник Київської міської організації ОУН,
контактний телефон: 067-193-62-34

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.